You are here

PASTOR: Rekonstrukcija Vlade teška demagogija

 

Šef poslaničkog kluba manjina u Skupštini Srbije i funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor ocenio je da nakon rekonstrukcije Vlada Srbije neće biti ni efikasnija ni racionalnija te da je ceo taj proces teška demagogija. Pastor je juče na tribini Vojvođanskog kluba u Novom Sadu kazao da će poslanici SVM-a podržati predlog rekonstrukcije jer smatraju da je to u većem interesu građana Vojvodine nego da se ide u prevremene izbore.

– Vanredni parlamentarni izbori sada nikome ne odgovaraju. Ne odgovraju ni SVM-u jer ova vlada, ukoliko želi da u oktobru dobije pozitivno mišljenje Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, mora da vrati imovinu i prihode Pokrajini i lokalnim samoupravama. A to je nama, Vojvođanima, jedina šansa i zato ćemo glasati za rekonstrukciju Vlade. Ako bismo imali vanredne izbore, svi ti zakoni, kao i pitanje restitucije i druga pitanja bili bi odloženi za najmanje godinu. Zato bismo napravili veću štetu da Vladu sad ne podržimo – rekao je Pastor.

On je istakao da je Srbija visoko centralizovana država i poslednja zemlja u Evropi u kojoj pokrajinama, gradovima i opštinama nije vraćena imovina, uz opasku da to „nije normalno”. Primetio je i da je zanimljivo što se niko u Srbiji ne buni zbog toga što je Republika Srpska donela zakon po kojem je sve što je na teritoriji tog entiteta – u vlasništvu RS.

– Protiv toga se niko iz Beograda ne buni, a nas optužuju za separatizam. Čim tražimo bilo šta što je normalno u Evropi, odmah kažu da je to prvi korak ka secesiji – naveo je Pastor.

Poslanik SVM-a je izrazio nezadovoljstvo i zbog toga što će nakon ove rekonstrukcije, ovo biti prva vlada nakon demokratskih promena 2000. godine u kojoj ministar poljoprivrede nije iz Vojvodine.

– Šabac jeste blizu Vojvodine, ali ipak nije Vojvodina. Ne mislim da Vladu treba sastavljati po teritorijalnom ključu, ali nije prirodno da baš nijedan ministar nije iz Vojvodine. To je vrlo loš signal Vojvođanima – kazao je on.

Pastor je nezadovoljan i time kako poslanici iz Vojvodine zastupaju interese Pokrajine u republičkom parlamentu. On je naveo da je među njegovim kolegama pedesetak Vojvođana, ali da ipak SVM nema njihovu podršku kad zastupa interese Pokrajine, bilo prilikom usvajanja budžeta Srbije ili nekim drugim povodom.

Predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić kazao je da je ta organizacija u januaru uputila otvoreno pismo predstavnicima pokrajinske vlasti i svim poslancima sa zahtevom da se u parlamentu APV otvori rasprava o ekonomskom propadanju Pokrajine, ali da je na ovu incijativu odgovorio jedino predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, koji je naveo da će o njoj informisati sve šefove poslaničkih grupa.

– Vojvodina se brani u republičkom parlamentu, ali treba i u vojvođanskom. Zašto Pokrajinska vlada ćuti o ekonomskom propadanju Vojvodine? – zapitao je Subotić.

Da je LSV drugačiji

On je izrazio nezadovoljstvo i zbog izostanka podrške poslanika Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije.

– Četiri poslanika, koliko ima SVM, možda bi se i moglo nadomestiti da se obezbedi većina od 126 glasova jer je to tamo najvažnije. Ali, ako bi nas bilo više, ni matematički ne bi bilo moguće doneti zakon suprotan interesima građana Vojvodine – kazao je on.

Takođe, kako je naveo, da postoji „savezništvo” vojvođanskih poslanika u državnom parlamentu, ne bi se toliko dugo odlagalo otvaranje predstavništva APV u Briselu.

– Ako bi naša četiri, uz još pet poslanika LSV-a, kazali da neće glasati za neki zakon ako Vojvodina ne dobije to što joj pripada po Ustavu i Statutu, pa i kancelariju u Briselu, mislim da bismo na taj način uspeli da postignemo nešto pozitivno. Mi smo za to spremni, ali nije do nas – rekao je Pastor.

Dnevnik

 

 

Autor: