You are here

Pastor: Očekujemo da Vlada poštuje svoje zakone

Iako je rebalansom budžeta Srbije utvrđeno da će se pokrajinskoj kasi do 1. decembra preneti novac koji je Republika Vojvodini dugovala za kapitalne rashode, do juče je u pokrajinski budžet leglo svega dve milijarde dinara od potrebnih osam.

Time je, uz jednu milijardu koja je pokrajini preneta u prvoj polovini godine, izmirena praktično tek trećina od ukupno okod evet milijardi dinara koliko u ovoj godini iznosi obaveza Republike, a koju propisuje sam Ustav jer predviđa da budžet APV iznosi sedam odsto republičkog, od čega je tri sedmine namenjeno za kapitalne investicije u Vojvodini.

Potpredsednik vojvođanske vlade Ištvan Pastor izjavio je za „Dnevnik” da je na osnovu uplata koje su stigle u pokrajinski budžet nakon rebalansa moguće izmiriti tek polovinu nastalih potraživanja brojnih izvođača radova koje je na različitim investicijama angažovao Pokrajinski fond za kapitalna ulaganja.

– Iako očigledno rokovi i dinamika prenosa novca utvrđeni Zakonom o rebalansu budžeta nisu ispoštovani, preostaje nam da se nadamo da će do kraja godine Republika ispuniti tu obavezu, odnosno da će Vlada Srbije poštovati sopstvene zakone – kazao je Pastor.

Dodao je i da ukupan dug graževinskoj operativi koju je angažovao Fond za kapitalna ulaganja iznosi nešto više od 3.5 milijarde dinara. Reč, kako je pojasnio, isključivo o radovima koji su završeni, a ne i onima koji su u toku.

On je napomenuo da za četrdesetak izvožača radova na investicijama u Pokrajini nikako nije svejedno ni nepoštovanje dinamike prenosa novca, zbog nezavidne situacije u kojoj su se našli jer ne mogu da naplate radove koji su završili. A još manje im je, kako je naveo, svejedno zbog neizvesnosti da li će novac uopšte dobiti.Pastor je ocenio a da je obeshrabrujuće to što se ustavna obaveza punjenja pokrajinskog budžeta sve više krši i što dugovi Republike Pokrajini iz godine i godinu samo rastu. Po njegovim rečima, tako je za proteklih pet godina od usvajanja Ustava, vojvođanska kasa zakinuta za oko 64 milijarde dinara, koliko približno iznosi jedan godišnji budžet. APV.

Inače, među investicijama koje se finansiraju iz Fonda za kapitalna ulaganja su, kako stoji na njihovom zvaničnom sajtu, izgradnja i opremanje Urgentnog centra u Novom Sadu, nova dečja bolnica „Kamenica 2”, rekonstrukcija odbrambenih linija na vojvođanskim rekama, most na Tisi u Adi i preko Save kod Sremske Rače, izgradnja studentskih domova u Novom Sadu i Somboru, sportske hale u Inđiji i Beočinu, adaptacija zgrade Srpskog narodnog pozorišta kao i 1.500 kilometara izgrađenih ili obnovljenih saobraćajnica u Vojvodini.

Podsetimo, zbog zakidanja pokrajinske kase, po tvrdnjama vojvođanskih zvaničnika, dovedena je u pitanje sudbina kompletne građevinske operative u Pokrajini, ali i velikog dela privrede koja je vezan za nju. Prilikom usvajanja rebalansa pre oko dva meseca, zbog uslovljavanja poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, Vlada Srbije obavezala se na to da dug Pokrajini izmiri kroz tri rate, od kojih je poslednja trebalo da legne 1. decembra. Međutim, od tada je uplaćeno svega dve milijarde dinara, tako da s jučeračnjim danom Republika Pokrajini duguje još šest milijardi dinara.

Dnevnik

Autor: