You are here

Ograda podignuta na mađarskoj granici, zaštitni pojas koji je postavljen i onemogućava prelazak granice, predstavljaju najveću bezbednost od migrantskog talasa, rekao je predsednik SVM-a.

Pripremljeni smo bili na ovaj scenario, nadali smo se da se neće dogoditi, ali neće se ponoviti situacija iz 2015. godine kada je dnevno pristizalo između 12 i 13 hiljada ljudi, rekao je Ištvan Pastor, gostujući u jutarnjem radijskom programu Panon RTV-a. „Brojke pokazuju rast, nije izrazit, mnogo ih je manje nego 2015, ali problem postoji. Problem postoji pre svega u Subotici i Kanjiži jer smo najbliži graničnoj liniji, ali i u Horgošu i Martonošu. Zadatak države je pre svega zaštita južne granice i sigurnost naših građana" rekao je Pastor.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara rekao je da je ključ migrantske krize u rukama Turske na čijoj teritoriji se u kampovima nalazi višemilionska migrantska populacija. Zahvaljujući sporazumu između EU i Turske, Turska ih zadržava na svojoj teritoriji, a nastavio je Pastor, u slučaju ukidanja nekih kampova važno je da ovi ljudi krenu ka Siriji, a ne Evropi. Zbog toga što je ruta kroz Bosnu iz različitih razloga otežana, trgovci ljudima sada su se okrenuli starim putevima.

„Nismo mi mrzitelji migranata, ali nismo ni naivni. Ukoliko želite da migrirate, poznati su načini na koje se prelazi granica. Ko to radi ilegalno ne može da uživa empatiju ili da ima bilo koju vrstu prednosti nad lokalnim stanovništvom" kaže Pastor.

Sagovornik Subotičkog mađarskog radija je rekao da je kanjiška opština od policije tražila da na ulicama bude veće prisustvo policije i da njeni pripadnici dobiju veća ovlašćenja, da je primetan priliv migranta i da je sadašnji dnevni priliv na nivou mesečnog od pre izvesnog vremena. Takođe je ocenio da je neprihvatljivo da migranti na železničkoj stanici u Subotici imaju neformalni centar gde se okupljaju i odakle nastoje da uskoče u teretne vagone i da bi vlasnici tog prostora bi trebalo da izvršavaju svoj zadatak.

„Najveću bezbednost  ovom regionu, po mom mišljenju, donosi mađarska ograda, svest da je ovde nemoguće preći, što za posledicu ima to da znaju da ovamo nije vredno doći" kaže Pastor

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara govorio je i međunarodnoj politici, odnosno o izboru Donalda Tuska za novog predsednika Evropske narodne partije, najveće grupacije u parlamentu EU.

„Bio sam tamo i glasao za Tuska i tri puta sam preslušao njegov govor, misleći da mi je nešto promaklo. To je govor iz kojeg ne može ništa da se otkrije, on pokušava svima da ugodi, što dovodi do toga da su mu rečenice u suprotnosti jedna sa drugom. Iz njegovog izlaganja se ne može razabrati šta misli, zato je prerano zaključiti bilo šta i da li će prestati sa ovom politikom dodvoravanja i narodnu partiju vratiti na izvorni put" oštro je ocenio Pastor. On očekuje da se početkom naredne godine razreši i otvoreno pitanje vezano za članstvo koalicije Fidesa i HDNP. „Naš interes je da se to pitanje reši jer je i za nas značajno. Snaga našeg prisustva u EU u velikoj meri zavisi od snage Fidesa. U tom smislu smo politički jedna nacija. Može nekome to da se ne dopadne, ali ni jedna druga partija iz mađarskog parlamenta koja je prisutna u evropskim organizacijama nama nikada nije otvorila ni jedna vrata" rekao je Pastor.

On je, takođe ocenio da je izbor Olivera Varheljija, za komesara za proširenje Evropske komisije do sada najveći uspeh mađarske politike, te da bez obzira što on ne sprovodi samostalno politiku, već zastupa Evropsku komisiju, bitno je da je to predstavnik države koji je više puta potvrdio da mu je proširenje prioritet. Ištvan Pastor i ovoga puta je u razgovoru ponovio uverenje da je Srbija spremnija za priključenje nego što to pokazuje sadašnji proces pridruživanja, i da je odluka o njenom priključenju  u potpunosti političko pitanje.

 

 

Autor: 
Pannon RTV