You are here

Pastor: Dogovor sa Tadićem koristan za čitavu zemlju

Kandidat SVM za predsednika Srbije Ištvan Pastor izjavio je danas da bi dogovor sa predsednikom DS Borisom Tadićem o učešću SVM u budućoj parlamentarnoj većini, kao i o podršci lideru DS-a u drugom krugu predsedničkih izbora, mogao da bude koristan za čitavu zemlju.

"Verujem u to da sa Tadićem možemo postići dogovor i mislim da taj dogovor može da bude koristan svakako za nas, ali i za čitavu zemlju", rekao je Pastor u intervjuu Tanjugu i istovremeno odbacio mogućnost takvog dogovora s predsednikom SNS Tomislavom Nikolićem.

Napominjući da je u grupi onih predsedničkih kandidata za koje je "potpuno izvesno da neće ući u drugi krug", predsednik SVM je istakao da će podrška u drugom krugu, njegova i podrška stranke koju predvodi, biti uslovljena, pre svega, ispunjavanjem njihovih osnovnih programskih opredeljenja, iznetih biračima u ovoj kampanji.

Dogovor

Pastor je naglasio da bi želeo da sa Tadićem bude postignut dogovor o ključnim elementima njihovog programa, napominjući da "nije potrebno puno toga dogovoriti" jer se oko mnogih stvari podudaraju sa DS.

O pitanju Vojvodine, "naročito o našoj specifičnosti kao nacionalne zajednice kao i o budžetskim okvirima i garancijama za funkcionisanje pokrajine želeli bismo da postignemo dogovor i to je sigurno uslov za podršku Tadiću u drugom krugu", precizirao je Pastor.

Na pitanje da li je otvoren prostor za eventualnu podršku u drugom krugu Tomislavu Nikoliću ili nekom drugom kandidatu, Pastor je odgovorio da, kada je reč o podršci lideru SNS "tu objektivno, u ovom momentu, ne postoji šansa za dogovor zbog toga što smo po programskim opredeljenjima poprilično daleko jedni od drugih".

Ističući da u ni u retoričkom, niti u sadržinskom smislu neće odvajati svoju predsedničku predizbornu kampanju od generalne kampanje njegove stranke za izbore na svim nivoima, Pastor je naglasio da su te stvari neodvojive jer se polazi od istog sistema vrednosti i od prioritetnih pitanja za stranku na čijem je čelu.

Predsednički izbori uticaće na parlamentarne i obrnuto, rekao je on i napomenuo da je jedan od motiva većine kandidata koji su ušli u predizbornu predsedničku trku taj da se "maksimalizuje rezultat, odnosno da se u prvom krugu steknu određene pregovaračke pozicije u političkom smislu uoči drugog kruga".

Pastor je rekao da će u središtu pažnje njegove predsedničke kampanje biti 12 tačka programa "Za Vojvodinu u normalnoj Srbiji".

Pastor je rekao da će insistirati na pitanjima koja se odnose na Srbiju, poput "prioriteta u spoljnoj politici, pitanja evroatlantskih integracija i otvaranja pitanja priključenja NATO-u, a tu si i pitanja Kosova, ustavnosti i zakonitosti".

Kada je reč o Vojvodini, SVM će insistirati na definisanju finansijsko-budžetske situacije pokrajine, na ustavnim i zakonskim garancijama u tom pogledu, zatim na rešavanju problema privrede, a posebno poljoprivrede, rekao je Pastor .

SVM će se istovremeno baviti i rešavanjem specifičnih pitanja mađarske nacionalne zajednice, kao i postizanjem dogovora o problemima restitucije.

Predizborne nastupe ostalih stranaka mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini Pastor je ocenio veoma "ograničenim", jer, kako je objasnio, te partije nisu bile u stanju da imaju svoje liste na republičkim i pokrajinskim izborima, a u nekoliko lokalnih izbornih jedinica prijavile su kandidate u poslednjem trenutku jer su jedva skupili potpise.

"Mislim da će se mađarski glasovi, pre svega, sada skoncentrisati kod SVM i da ćemo vratiti značajan deo tog biračkog korpusa, koji je nekad glasao za DS i neke druge stranke", ocenio je Pastor, napominjući da očekuje i relativno veliku podršku i nemađara.

Realistična alternativa

On očekuje da će SVM kao "realistična alternativa kojoj vredi dati vlast" dobiti podršku od onih koji su se razočarali u DS i Ligu socijaldemokrata Vojvodine i kojima je stalo do Vojvodine i regionalnog interesa.

Povodom podrške njemu i SVM-u od premijera susedne Mađarske Viktora Orbana, Pastor je rekao da su njih dvojica dugo lični prijatelji i da su SVM i Fides stranka u istom narodnjačkom bloku u Evropskom parlamentu.

Pastor je naglasio da je podrška Orbana važna "i zbog SVM-a i zbog ukupne javnosti ovde u Srbiji, jer između potencijalnih alternativa unutar mađarskog političkog korpusa u Vojvodini njegovo pojavljivanje pored SVM znači da ekstremisti ne uživaju njegovu podršku".

Orban je, s druge strane, bio "jedan od najžešćih boraca da Srbija dobije u martu status kandidata za članstvo u EU", istakao je Pastor i dodao da ako Orban, kao premijer susedne države, pomaže integrisanje Srbije u EU, "onda ne vidim problem u tome što on učestvuje u jačanju onih poruka koje su na toj liniji".

Radio Televizij Vojvodine

Autor: