You are here

NOVI SAD - 

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom za zaštitu životne sredine Goranom Trivanom prisustvovao otvaranju 50. Međunarodnih sajmova „Lorist" koji će biti održani od 3. do 8. oktobra. Reč je o međunarodnim sajmovima lova, ribolova, sporta i turizma, a poslednjih decenija i sajmovima hortikulture, ekologije i konjarstva.

Sajmovi lova, ribolova, hortikulture i ekologije traju od 3. do 8. oktobra, dok se sajmovi turizma i sporta održavaju od 5. do 7, a Sajam konjarstva dan duže, do 8. oktobra. Zemlja partner Sajma turizma je Crna Gora, kompanija „Generali osiguranje Srbija" je generalni sponzor svih sajmova, a pokrovitelj Sajma sporta je Grad Novi Sad

"Kada neko opstaje na tržištu 50 godina, koliko dugo "Lorist" otvara svoje kapije posetiocima, onda je "svaka čast" najmanje što možemo da kažemo svim zaposlenima na Novosadskom sajmu i izlagačima ovih popularnih jesenjih priredbi. U poslednjih pola veka bilo je teških dana, bilo je zatvorenih granica, pa i svetske krize, ali je Novosadski sajam sve to vreme ne samo opstajao, već i rastao, i uvodio nove sadržaje, modernizovao se i širio", kazao je Vučević i dodao:

"Srbija danas ima stabilan poslovni ambijent, kao država je finansijski konsolidovana i stabilna, što pokazuju i poslednji podaci da smo napredovali za 12 mesta na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma. Napravili smo progres u mnogim oblastima, i mi takvu politiku Vlade Srbije pratimo u korak, a u našoj razvojnoj strategiji grada upravo potenciramo oblasti privrede koje su u fokusu na ovim jesenjim sajamskim priredbama.

Novi Sad koji se, između dva Lorist-a, razlikuje i po tome što je osvojio duplu evropsku titulu – Omladinska prestonica Evrope 2019. i Evropska prestonica kulture 2021, još brže će razvijati turističke potencijale, uvažavajući i prateći sve ekološke standarde. Raduje nas što ćemo na ovoj manifestaciji saznati šta donose najnovije ponude, proizvodi, prestižni eksponati i trofeji. A za nas će najveći trofej i najveći uspeh biti to da za sobom ostavimo generacije mladih koji shvataju značaj brige za očuvanje zdravije planete, a upravo na ovim sajmovima oni uče o tome".

Tokom manifestacija biće predstavljeno oko 450 izlagača iz deset država – Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Slovenije i Srbije. Izlagači će predstaviti i proizvode iz Amerike, Finske, Francuske, Italije, Litvanije, Nemačke i Švedske, a nastupaju u Hali Master i halama 1, 1a, 2, 3, 4, 6, 12, 15, 23, Auli i na otvorenom prostoru Sajmišta.

Posle generalnog direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, pozdravnu reč uputio je i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vuk Radojević, a obratio se i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan. Ministar Trivan je istakao da ta sajamska manifestacija ima veliki kulturološki značaj i da je zaštita životne sredine bitan deo kulture jednog grada ili države.

"Lorist to demonstrira na najbolji mogući način brojnim sadržajima i jedan je od najkompleksnijih sajmova koji postoje na teritoriji naše države. Davanjem podrške ovakvim manifestacijama, skrećemo pažnju na značajne resurse kojima Srbija raspolaže i brinemo svi zajedno za našu životnu sredinu", kazao je Trivan.

U saradnji sa lovačkim savezima i preduzećem „Vojvodinašume" pripremljena je i svečano otvorena izložba na kojoj je predstavljeno više od 500 eksponata, lovačkih trofeja iz Srbije. Izložba je najveća te vrste ove godine u Evropi, a i na taj način se obeležava 50 godina Lorist-a, na kojem je 1967. godine održana Izložba trofeja kao centralni događaj. Novosadski sajam je u saradnji sa izlagačima pripremio poklon-igru za posetioce sa kupljenim ulaznicama, a porodični dan biće petak 6. oktobar kada će cela porodica, roditelji s decom do 16 godina, ulazak na Sajam plaćati 300 dinara.

 

 

Autor: 
RTV