You are here

Ove godine na novom prostoru, u hali preduzeća „Pijace“ i okolini održava se trodnevni sajam na kojem posetioci mogu besplatno da  pogledaju ponudu oko 300 izlagača.

Na otvaranju u petak posle podne, goste su pozdravili Gabor Kišlinder, predsednik opštine Bačka Topola, kao i Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede u Vladi Srbije i Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu. Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine otvorio je 14. Expo u Bačkoj Topoli.

Posetioce su dočekali raznobojni štandovi i obilje proizvoda jer je Expo odlična prilika da mali proizvođači predstave svoje proizvode.

Proizvođač iz Stare Moravice Lajoš Kočiš kaže „Verujem da će svako ko na tradicionalan način nešto proizvodi u svom domaćinstvu izneti to na Expo, jer će ga ovde upoznati, ovde može da stekne prepoznatljivost, ovde je mnogo posetilaca i zato je to velika mogućnost za sve“.

Na ovogodišnjem Expu učestvuje oko 300 izlagača što je do sada najveći broj. Izlagači su stigli iz Vojvodine, ali i sa čitavog prostora Karpatskog basena.

Organizator Expa Iren Šlingar kaže „Veoma mnogo izlagača je učestvovalo na izložbi malih proizvođača gde nude svoje proizvode, što je izuzetno dobro, jer na kraju to je i smisao ovog sajma, da damo mogućnost upravo malim proizvođačima, a ne samo velikim firmama. Istovremeno, tu su prisutne i velike firme sa svojim proizvodima tako da i izložba poljoprivrednih mašina je zapažena“.

Ištvan Pastor je otvarajući sajam naglasio da činjenica da se već 14 godina organizuje Expo potrvđuje opravdanost ove manifestacije za koju i privrednici pokazuju sve više interesovanja.

Predsednik Skupštine Vojvodine rekao je „Oni koji ovde izlažu i predstavljaju svoje proizvode to čine jer za tom robom postoji tražnja, i to je i jedna od važnih stavki koje je činila Fondacija Prosperitati u poslednjih godinu i  po dana, i koje će nastaviti da čini u narednih godinu i po dana. Vidim da izlagači dolaze ciljano računajući da će ovde uspostaviti kontakte koji će za rezultat imati da u trenutku kada konkurišu i o njihovom proizvodu će neko razmišljati kao potencijalnoj robi, proizvodu, mašini, i verujem da je to svima jedna nova situacija“.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivede naglasio je da je poljoprivredna strategija u Srbiji zaživela. Na pitanje novinara u vezi suše ministar je rekao da je u četvrtak na nivou države formirana radna grupa koja će se baviti ovim pitanjem i da će se pomoći poljoprivrednicima.

 „Ne možemo u svakom trenutku da očekujemo šta možemo da dobijemo od države, već treba stalno da razvijamo svoju državu, da razvijamo sisteme za navodnjavanje, to je najvažnija borba, i način protiv ovakve katastrofe kao sadašnja.

Osim toga, bitno je da reformišemo sistem osiguranja, i da ponovo uspostavimo zaštitu od grada, da izbegnemo u budućnosti elementarne katastrofe. Naravno, pomoći ćemo ali želim da naglasim da ne možemo samo očekivati šta ćemo dobiti“, rekao je ministar poljoprivrede.

Expo u Bačkoj Topoli do nedelje posle podne bogatom ponudom očekuje posetioce, uz brojne prateće programe za porodice i decu, takmičenju za najbolju rakiju i sa tombolom. Tokom vikenda sajam je ceo dan otvoren za posetioce i ulaz je besplatan. U subotu od 10 časova održaće se stručne konferencije, a od 13 časova na parkingu Pijaca biće prikazani poljoprivredne mašine koje su kupljene zahvaljujući pomoći Fondacije Prosperitati.

Autor: 
Panon RTV