You are here

U Senti su u sredu na Dan Svih svetih posle podne sa svetom misom, prigodnim programom i polaganjem venaca odali počast učesnicima mađarske revolucije i borbe za slobodu 1848-49. godine i stradalim Mađarima krajem 1944. godine.

Na groblju u Gornjem gradu svetu misu je prikazao sveštenik Oskar Seleš, a prigodan govor je održao gradonačelnik Sente Rudolf Cegledi. Detalje o događajima 1848-49. godine i 1944-45. iznela je profesorka mađarskog jezika Hajnalka Buranj, podsećajući na tragične događaje 1849. godine, kada je 1. februara srpska vojska tokom borbe protiv mađarskih revolucionara (koji su ustali protiv austrijske hegemonije) stigla do zidina Sente i ušla u grad 2. februara, na blagdan Svećnice i tokom njenog dvonedeljnog zadržavanja u gradu došlo je do masakra 2500-2800 meštana Sente. Ovaj grad je doživeo sličnu sudbinu kada su 8. oktobra 1944. godine ovde stigli vojnici Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske. Nakon što je komunistička vlast preuzela upravljanje gradom, ovde je u odmazdama ubijeno 80-90 meštana, uglavnom mađarske nacionalnosti.

Kod spomen obeležja žrtvama ovih događaja, vence su položili konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici Atila Menjhart, u ime Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal i Atila Perpauer, u ime lokalne samouprave Senta Rudolf Cegledi, u ime Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) narodni poslanici Arpad Fremond i Zoltak Pek, u ime lokalne organizacije SVM-a Marta Rac Sabo i Čongor Lorinc. Vence u ime Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara položili su Jožef Berze i Jožef Gordan, a u ime Mađarskog pokreta Ferenc Kajari i Ferenc Žoldoš. U prigodnom programu učestvovao je mešoviti hor “Topart”.

Autor: 
Vajdasag Ma