You are here

Zbog velikog nevremena značajno je skraćen planirani program povodom odavanja počasti nevino ubijenim Mađarima 1944-45. kod spomen obeležja u Čurugu, ali je ipak održan: nakon himne i jedne recitacije predstavnici organizacija i rukovodioci institucija su položili vence.

Na odavanju počasti bili su prisutni predstavnici istorijskih crkava, glavna načelnica Državnog sekretarijata za nacionalna pitanja pri Vladi Mađarske Judit Pirići Sabo, predsednik Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal, sekretar Memorijalnog društva “Racija 1942” Jasmina Mina Jurišin i Julija Teleki, koja je kao desetomesečna beba 1945. godine zajedno sa kolektivno kažnjenim Mađarima iz Čuruga bila smeštena u koncentracioni logor u Bačkom Jarku.

Ovaj čin sećanja na žrtve predstavlja primer srpsko-mađarskog pomirenja i mogućnost za saradnju, a biti prisutan ovde je svojevrsno hodočašće, kada se uz molitve zajedno sećamo na one nevine Mađare, koji su morali umreti samo zato što su bili Mađari – izjavio je nakon odavanja počasti predsednk Nacionalnog saveta Mađara Jene Hajnal.

Autor: 
Vajdasag Ma