You are here

Otvoren je četvrti konkursni krug, namenjen za podršku preduzetnicima kao i za kupovinu zemlje i kuća. Tim povodom u Čantaviru je održano Porodično Popodne, na kom je prezentovana dobijena mehanizacija na konkursima Fondacije.

Laslo Vereš, povrtar iz Čantavira je pokazao traktor od 30 konja: “Sada obrađujemo veću površinu zemlje. Ne moram pešačiti i uživam u poslu.”

Ferenc Kemiveš, proizvođač je prezentovao mašinu, koja rotira zemlju po paši, vadi korenje, a po dubini obrađuje i nabija tlo. On je već dobio više mašina na konkursima, sad planira izgradnju veće štale.

Iz ovog se vidi da se razvijanje i proširenje gazdinstava može ubrzati zahvaljujući konkursima, što su i poljoprivrednici potvrdili. Brže i lakše obavljaju poslove na njivama, više proizvode, lakše prodaju i imaju veći profit, sve uz pomoć nove mehanizacije.

Čantavir je selo u Bačkoj sa 90 posto meštana koji se bave poljoprivredom, 153 uspešna Prosperitati- konkursa i 156 miliona podrške preko konkursa Fondacije, što znači da meštani uspešno apliciraju – rekao je Balint Juhas za Pannon RTV.

Upravitelj Fondacije Prosperitati je rekao, dosad je isplaćeno 10 milijardi forinti, to jest 34 miliona evra za 6200 dobitnika,  sad sledi novi krug. Balint Juhas, upravitelj Fondacije Prosperitati: “ Od ponedeljka se otvara, onda se može registrovati u naš sistem.

U ponedeljak se objavljuju neka objašnjenja na veb stranici. Od 2.avgusta do 2.septembra je bio period informisanja. Očekujemo veliki broj kandidata i u ovom krugu.”

Vlada Mađarske program teritorijalnog i ekonomskog razvoja Saveza vojvođanskih mađara podržava sa 60 milijardi forinti.

Autor: 
Panon RTV