You are here

U opštini Nova Crnja vlada veliko interesovanje i za četvrtim krugom konkursa Fondacije Prosperitati – pokazala je sinoć održana javna tribina, po velikom broju zainteresovanih. Detalje konkursa je prezentovala Zita Nađ, menadžerka kancelarije Prosperitati.

Poljoprivrednici u Novoj Crnji koriste mogućnosti da modernizuju vozni park. Eržebet Dunai, poljoprivrednik, Nova Crnja: “Voleli bi nabaviti traktor, koji bi opremili sa satelitskim navođenjem. To nam je važno zbog međe, kao i precizne setve i prskanja. Kad ga programirate, iscrtavaju se parcele, ne dupliramo otrove, i ako je setva tačna, lakše je i oranje i ostali poslovi.”

U opštinu Nova Crnja je do sada realizovano 113 konkursa posredstvom Fondacije Prosperitati u ukupnoj vrednosti od 65 miliona dinara. Atila Juhas, državni sekretar za poljoprivredu: “Iznos sredstava koji su dobili Nova Crnja i Toba preko Prosperitati je mnogo veće od iznosa koji je stizao prethodnih mnogo godina ovde. Iznos je tačno 65 miliona dinara.”

Za žitelje koji žele ostati u svom selu, ova podrška je velika pomoć. Čaba Balaž, poljoprivrednik, Toba: “U prvom krugu sam dobio prstenasti valjak, u drugom rotacionu kosačicu. Ne znam da li mogu konkurisati u sledećem krugu, nemam toliko sredstava da učestvujem. Možda ako se više nas udruži, da zajednički kupimo nešto.”

Jedan od ciljeva subvencija je da udruži proizvođače, bez obzira na količinu zemljišta koji obrađuju.

Arpad Fremond, podpredsednik SVM: “Ono što je važno na duge staze, je da mali proizvođači sarađuju sa jakim kandidatima u narednom periodu. Cilj strategije ekonomskog razvoja je proizvesti kvalitet i pomoć malim proizvođačima da proizvedu kvalitet. Da robu prodaju po ceni koja će im pružiti pristojan život.”

Većina žitelja Nove Crnje živi od poljoprivrede, tek oko 70 meštana je u radnom odnosu.

 

Autor: 
Panon RTV