You are here

Na području gde žive Mađari izvan Mađarske biće izgrađeno 77 obdaništa, a 217 obnovljeno, za šta je mađarska vlada obezbedila 21,5 milijardi forinti. Za Vojvodinu je obezbeđeno dva miliona evra.

Mađari koji žive izvan granica Mađarske veoma često decu upućuju u mešovita, ili u obdaništa na većinskom jezku, jer nema svugde mogućnosti za brigu o deci na mađarskom jeziku.

U Vojvodini u školskoj 2017/18. godini ukupno šest hiljada dece ide u obdaništa, odnosno zabavišta. U mnogim sredinama od velike pomoći bila bi obnova ili preuređenje obdaništa. Zahvaljujući programu obnove obdaništa u Karpatskom basenu biće izgrađena dečija igrališta, kutak za igru, ili obdaništa za decu u dijaspori. Osim toga u planu je i izgradnja jedne predškolske ustanove, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

„Kroz ove programe možemo da doprinesemo samo u onim obdanišnim grupama, samo u onim obdaništima, koja pohađaju naša deca. To, naravno, ne znači da će samo naša deca moći da koriste ove dodatne pogodnosti. Ukoliko se u dvorištu jednog obdaništa, koje pohađaju i mađarske i nemađarske grupe, izgradi igralište, naravno da se na njemu neće igrati samo mađarska deca, nego na istim tim spravama, sa istim igračkama igraće se i deca koja pohađaju tu ustanovu, a nisu u mađarskoj grupi. Smatram da je to normalni deo zajedničkog življenja", rekao je Pastor.

Ukupan iznos za ove namene u Karpatskom basenu je 38,5 milijarde forinti, od čega će biti izgrađeno 153 obdaništa i jaslica, i obnovljeno oko 450 objekata. Ustanove mogu da konkurišu za ovaj novac posredstvom strateških partnera Mađarske. Ištvan Greža, poverenik vlade Mađarske rekao je da je za Vojvodinu strateški partner Mađarski nacionalni savet, koji je u potpunosti obradio i istakao temu razvoja predškolske pedagogije zajedno sa reformatskom i katoličkom crkvom.

Janoš Arpad Potapi, državni sekretar zadužena za nacionalnu politiku istakao je važnost izgradnje institucija, ne samo obrazovnih već i političkih. „Korz one političke institucije koje smo u poslednjih dve i po decenija zajedno obnavljali u Karpatskom basenu mnogo puta se potvrdilo da nije bilo ovakve naionalne politike, da bi Mađari živeli u znatno težim okolnostima, i da bi mnogi teže mogli da ostvare svoje ciljeve, i da opstanu i razvijaju se na rodnom tlu" rekao je Potapi.

Mađarska vlada odredila je 2018. godinu za godinu mađarskih porodica van Mađarske, a to je potvrdila i Stalna konferencija Mađara, naglasio je Janoš Arpad Potapi.

 

 

Autor: 
Panon RTV