You are here

U Novom Kneževcu danas je nadležni državni sekretar razgovarao sa predstavnicima opštine o izgradnji graničnog prelaza Rabe – Kibekhaz.

Investicija će se realizovati posredstvom IPA konkursa, a podržava je i mađarska vlada.

Decenijama već postoji plan o izgradnji graničnog prelaza jer su stanovnici Rabe išli u crkvu u susedni Obeb. Predsednik Skupštine opštine Novog Kneževca Nandor Ujhelji kaže: „Kada se u narednih nekoliko godina otvori granični prelaz Rabe –Kibekhaz ovaj region neće biti „na kraju sveta", a osim toga izuzetno je važno da povežemo ljude i države".

Izgradnju novog graničnog prelaza podržava i mađarska vlada. Putnici će biti kontrolisani u ubrzanom postupku, a srpski i mađarski graničari radiće u jednom objektu.

Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture kaže: „Cilj je da posredstvom ovog graničnog prelaza Kikinda dobije povez sa mađarskim autoputem, a sa tim i mrežom evropskih autoputeva, i verujem da to mnogo znači i okolnom stanovništvu".

Poslovi na izgradnji graničnog prelaza mogli bi da počnu za godinu dana, i prvo će se graditi put od naselja Vrbica do Banatskog Aranđelova, a nakon toga i granični objekti.

 

 

Autor: 
Panon RTV