You are here

Moderan sistem grejanja efikasne potrošnje koštao je 15 hiljada evra.

Ubuduće i tokom zime će talentovani meštani i gosti moći vežbati i nastupati u prijatnom ambijentu. U subotu uveče je organizovan svečani program u okviru koga je predat novi sistem grejanja pozorišta.

Investicija je realizovana uz finansijsko posredovanje Nacionalnog saveta Mađara, podršku Fondacije Betlen Gabor kroz program razvijanja obdaništa u Karpatskom basenu, kao i uz doprinos Vojvodine i MZ Mali Iđoš.

Folklorni ansambl, recitatori i učenici muzičke škole nastupili su prigodnim programom, a roditelji su prezadovoljni. Bernadet Mike Bata, Mali Iđoš: “Mi smo veoma srećni, ovako deca mogu još više vežbati u toploj sali, a mi možemo još više se radujemo njihovim nastupima i vrednim stvarima u selu.” Prethodni starinski sistem nije adekvatno grejao pozorište i bio je skup. Gabriela Linka B., predsednica KUD Petefi Šandor, Mali Iđoš: “Pozorišnu salu nismo mogli maksimalno koristiti, samo u toplim mesecima, grejanje nas je kočilo da radimo programe koliko i kad želimo.”

MZ Mali Iđoš je preko konkursa osvojila 10 hiljada evra podrške, ostalih 5 hiljada je pokrila iz sopstvenih izvora. Od sada dva moderna kazana obezbeđuje grejanje. Ovo je najznačajniji ovogodišnji  projekat naše MZ – naglasio je predsednik veća Zoltan Mohači. “Jedan stari, dotrajali sistem smo zamenili modernim sistemom grejanja na gasni pogon. O samom projektu treba da znamo, da je MZ Mali Iđoš u okviru programa razvijanja obdaništa u Karpatskom basenu, uz finansijsko posredovanje MNS uspešno konkurisao kod Fondacije Betlen Gabor, od ovih izvora i sredstvima MZ Mali Iđoš uspeli smo kompletno obnoviti grejni sistem pozorišta.”

U pozorištu u Malom Iđošu svake godine se organizuju vojvođanski Pozorišni susreti mađarskih predškolskih ustanova. Jene Hajnal, predsednik MNS: “Ovo je poseban centar Karpatskog basena i predškolskih ustanova Vojvodine. Kad smo pokušali uspostaviti razvoj obdaništa, između ostalog, Mali Iđoš se pojavio u formi da će dobiti jedno igralište i pored toga sistem grejanja pozorišta, čijim obnavljanjem će stvoriti uslove da i u zimskom periodu organizuju stalne aktivnosti i razne susrete o kojima je ova zajednica uvek bila poznata.”
Za dve nedelje u maloiđoškom pozorištu se planira izvođenje božićnog programa. U zimskom periodu meštani mogu računati na razne programe bogatog sadržaja.

 

Autor: 
Panon RTV