You are here

Mađari sada imaju i drugi pasoš

Mađari sada imaju i drugi pasoš

    16.03.2011.

 

SUBOTICA - Za 30 vojvođanskih Mađara 15. mart od juče nije samo praznik kojim se obeležava početak revolucije u Mađarskoj 1848. godine, već je dan kada su im zvanično uručena mađarska, odnosno dvojna državljanstva. Na svečanosti u Konzulatu Mađarske u Subotici oni su položili zakletvu pred konzulom Tamašem Koršošem i Žoltom Nemetom, državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Mađarske.

Među prvim vlasnicima mađarskog državljanstva su i predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši, lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, predstavnici političkih, kulturnih i verskih institucija, ali i nekoliko Bačvana koji su odavno priželjkivali mogućnost dvojnog državljanstva.

Žolt Nemet je u svom obraćanju istakao da je Mađarska sada jedinstvena i da postoji zajednica koju čine svi nosioci identiteta Mađara bilo gde da žive. Prema njegovim rečima, postojalo je nepodudaranje granica sa nacionalnim identitetom, što je bio problem koji se rešavao stvaranjem veze sa dijasporom i autonomijom. Ukupan broj zahteva upućen Budimpešti za dobijanje dvojnog državljanstva je preko 50.000, zajedno sa molbama iz drugih zemalja u okruženju, a posle Rumunije najviše molbi poslato je iz Vojvodine, odnosno Subotice.

- Otac i deda su Mađari, išla sam u školu na mađarskom jeziku. Majka je Poljakinja, ali su joj preci rođeni u Mađarskoj. Obradovala nas je mogućnost da budemo deo svog naroda - kaže Nora Margit, koja je zajedno sa roditeljima predala molbu konzulatu 5. januara.

Iz Doroslova po mađarsko državljanstvo u Suboticu došla je i Rozalia Šamu (81). Ona kaže da joj puno znači što je doživela da i zvanično postane deo svog naroda.

- Jedino želim mir. Ništa više mi ne treba. Ni siromaštvo nije toliko strašno, samo je teško ako nema mira. Moj otac je imao osam sestara, a oni su doveli pet novih članova naše familije koji nisu bili Mađari, ali smo uvek živeli u velikoj slozi i ljubavi - kaže Rozalia Šamu.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor kaže da je položivši zakletvu zajedno sa sugrađanima završio postupak sticanja mađarskog državljanstva, što je ispunjenje višedecenijske ambicije koja se prenosila sa kolena na koleno zbog čega jučerašnji datum smatra danom ostvarenja višegeneracijskog sna. - Mi, Mađari, dobijamo mnogo, a niko ništa ne gubi. I dalje ćemo biti lojalni državljani Srbije, države koju doživljavamo kao svoju, ali isto tako sada imamo potvrdu pripadnosti i Mađarskoj - rekao je Pastor.

Blic

 

Autor: