You are here

Danas je počeo sa radom 15. Vojvođanski Otvoreni Univerzitet u Malom Iđošu, na kojem mlade očekuju konferencije i brojna predavanja. Početak je prošao u znaku upoznavanja i druženja osamdesetak mladih, koliko ih ove godine učestvuje. Neki dolaze prvi put, a drugi su već bili i ranije.

Jedna od osoba koje učestvuju u realizaciji, Dora Sarapka kaže da će doći i Gabor Balog, mađarski osvajač olimpijskog odličja u plivanju te državni sekretar Mađarske Zoltan Maruža. Ove godine će prvi put biti organizovana i Vojvođanska omladinska konferencija VIK. Nadalje, mladima će o karijeri govoriti Atila Pešti dizajner enterijera, Pal Lephalf karikaturista i Ana Čizmadija pevačica.

Na svačenom otvaranju je o prekograničnoj podršci mladima govorio i državni sekretar Mađarske Janoš Potapi Arpad naglasivši kako je cilj te podrške da mladi ostanu na svojoj rodnoj grudi. Bili su prisutni i predstavnik subotičkog generalnog konzulata Republike Mađarske Atila Menjhart, predstavnica državnog sekretarijata Mađarske za nacionalnu politiku Judit Pirićine Sabo te predsednik Mađarskog nacionalnog saveta Jene Hajnal.

Potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač kazala je da predavanja otvorenog univerziteta nose ogromnu odgovornost za obrazovanje mladih, jer se zahvaljujući učesnicima javnog života, političarima i predavačima oni spremaju za život i što će tokom narednih 5 do 10 godina preuzeti te uloge i usmeravati zajednicu vojvođanskih Mađara.

Autor: 
Panon RTV