You are here

U sedištu KUD “Tiszagyöngye “ u petak su Savez agrarnih udruženje Vojvodine i opštinska organizacija SVM Novi Kneževac organizovali informativni razgovor za poljoprivredne proizvođače.

Interesovanje novokneževačkih poljoprivrednih proizvođača za mogućnostima konkursa je bilo veliko. Lokalni proizvođač Šandor Dobo konkurisao je nekoliko puta  ranije i voleo bi koristiti i najnovije mogućnosti. “Ovo je sjajna prilika, samo je problem što u isto vreme postoji puno prilika za podnošenje ponuda i teško je finansijski ispratiti, čak i da tražimo zajam od banke, jer ga daju kratkoročno, teško je sve isfinansirati.”

Na prezentaciji je zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Robert Otot predstavio mogućnosti pokrajinskih konkursa i ohrabrio je prisutne da iskoriste aplikacije u interesu razvoja. “Pre svega ovo treba iskoristiti, jer možemo obezbediti  nadoknadu u većem odnosu, na primer pokrajinski sekretarijat će obezbediti 50-60 ili čak 70% nadoknade za investicije. Mislim da se ova sredstva moraju iskoristiti u svakom slučaju, jer sa njima gazde mogu investirati i razvijati svoju privredu i biti konkurentniji.” 

U opštini Novi Kneževac ne postoji služba za ruralni razvoj tako da je proizvođačima teže da učestvuju na konkursima. Prema rečima narodnog poslanika republičkog parlamenta Arpada Fremonda ovaj problem će uskoro biti rešen. “U narednim nedeljama, mesecima u Novom Kneževcu će raditi referenti za ruralni razvoj zahvaljujući jednom proširenju, barem je takav plan, i mislim da će puno značiti za lokalno stanovništvo. Treba tražiti savez, tražiti organizaciju koja je u lokalu, tražiti nadležne i verujem da će tako svi naći pomoć.”

Nakon informativnog razgovora prisutni su predstavnicima mogli postavljati pitanja u vezi konkursnih mogućnosti.

 

 

Autor: 
Panon RTV