You are here

Evropska unija je odobrila srpsko-mađarski projekat optimizacije prekograničnog saobraćaja izgradnjom biciklističkih staza između Subotice i dva naselja u Mađarskoj. Ekipa RTS-a istraživala je kako će to uticati na život ljudi u pograničnom pojasu.

Bicikl je omiljeno prevozno sredstvo na severu Bačke i jugu Mađarske. Tu činjenicu iskoristili su Subotica i naselja Ašothalom i Tompa u Mađarskoj, jer im je odobreno 2,2 miliona evra iz Brisela za biciklističke staze koje će povezivati ta mesta.

Akoš Ujhelji iz Subotice, rukovodilac projekta, kaže da tim projektom žele da povećaju bezbednost saobraćaja biciklista u tom regionu.

"Želimo da unapredimo turizam i želimo da smanjimo vreme čekanja na graničnim prelazima Kelebija i Bački Vinogradi", kaže Ujhelji.

U naselju Kelebija, kraj istoimenog graničnog prelaza, kažu da su odobrena sredstva plod petogodišnjeg mukotrpnog rada na izradi i realizaciji projekta kojim će to naselje i Bački Vinogradi za dve godine dobiti osam kilometara nove biciklističke staze.

Ištvan Antal, predsednik Mesne zajednice Kelebija, kaže da će lakše i brže prelaziti granicu pošto kolima nekada treba mnogo čekati, a sa biciklom to prođe "začas".

Biciklisti iz Kelebije raduju se novoj stazi, jer je kolovoz prema graničnom prelazu Kelebija često opterećen kolonama automobila i kamiona.

"Stanujem nedaleko od granice i uvek idem biciklom preko, a sada će biti još bolje, verovatno", kaže Siniša Anđelković, stanovnik Kelebije.

Novom biciklističkom stazom pored Kelebijskog puta ljubitelji dvotočkaša će brže i bezbednije stizati do prijatelja i rodbine u Mađarskoj.

Autor: 
RTS