You are here

Pastor: Konflikt na ideološkim osnovama

U Briselu je u Institutu “Balaši” otvorena izložba u znak sećanja na pogibiju Mađara 1944-45. godine u Vojvodini. Na jučerašnjem otvaranju izložbe, koju je pripremila Fondacija “Uzani putevi” (Keskenyúton Alapítvány), poslanik Evropskog parlamenta iz redova Fidesa iz Mađarske Laslo Tekeš (Tőkés László) istakao je da je cilj ovakvih priredbi ojačanje solidarnosti među mađarskim zajednicima u Karpatskoj niziji, odnosno doprinos srpsko-mađarskom pomirenju - javlja agencija MTI, prenosi portal "Vajdašag Ma".

“Neka ova izložba bude memento 100. godišnjice revolucije bolševika” – rekao je Laslo Tekeš.

Otvarajući izložbu poslanik Fidesa iz redova Saveza vojvođanskih Mađara u Evropskom parlamentu Andor Deli je ukazao na potrebu temeljnog poznavanja događaja tragedije Mađara u Vojvodini u krugovima svih Mađara, ali i u Evropi, dodajući da iz prošlosi treba pamtiti i pouke. Naime, „svakog dana možemo iskusiti negativne posledice pojave kada, živeći u bogatsvu“ ljudi ne primećuju događaje oko sebe“ – rekao je Deli.

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor je na otvaranju izložbe izjavio da proces pomirenja ujedno je i pitanje pojedinca i zajednice. Oni koji su lično pogođeni, možda neće moći nikad da se pomire – dodao je Pastor, zaključujući da događaji krajem drugog svetskog rata u Vojvodini ne mogu se svesti na mađarsko-srpski konflikt, jer je to bio konkflikt na ideološkim osnovama u kojem su učestvovali i Mađari, i Srbi i drugi.

Ištvan Pastor je u Briselu istakao: Srbija trenutno nema takvog suseda kao što je Mađarska, sa kojom gaji izuzetno dobre odnose.

Izložba Fondacije „Uzani putevi“ o događajima 1944-45. u Vojvodini sastavljena je u znaku sećanja na žrtve Mađare. Srpske snage, koje su jeseni 1944. godine zajedno sa Crvenom armijom stigle u Vojvodinu, masovno su zlostavljale i ubijale Mađare i Nemce, optužujući ih za kolektivnu krivicu i za krivicu zbog pogibije 4 000 Srba i Jevreja u Novom Sadu 1942. godine. Prema nekim procenama, Titovi partizani su u akcijama krajem rata i nakon formiranja vlasti ubili oko 30-40 000 Mađara, a broj prognanih Mađara iznosi oko 85 000.

 

Autor: 
Vajdasag Ma