You are here

Na sinoćnoj manifestaciji posvećenoj mađarskoj revoluciji iz '56 je državni sekretar Mađarske Nandor Čepregi govorio o nacionalnom jedinstvu.

On je rekao da je čast učestvovati na svečanosti u Subotici dodavši da svakog dana treba raditi zarad opstanka, da je svaki dan nova bitka. Ukazao je da Mađari žele da budu slobodni, i da se čini kako sloboda nije u opasnosti, ali da se u Evropi lako mogu desiti situacije u kojima se gubi sloboda. Izazovi koji u regionu postoje se mogu rešiti zajedništvom i saradnjom – istakao je Čepregi.

"23. oktobra 1956. smo uskliknuli celom svetu da mađarski narod nije ropski, nije nikada bio i ni neće biti. Od 23. oktobra i danas poručujemo da Evropa nije naprodaj, naše nacionalne vrednosti nisu naprodaj, naša 2 hiljade godišnja istorija takođe nije naprodaj. Najvažnija poruka 23. oktobra za nas je da postoje stvari koje se nikada ne menjaju. Mi Mađari smo narod slobode, kao što smo bili '56 tako smo i ostali. Ostali smo ko smo bili, slobodni Mađari, u hrišćanskoj Evropi koja se sastoji iz slobodnih naroda" - kazao je mađarski državni sekretar na svečanosti održanoj u sali Jadran u Subotici.

 

Autor: 
Panon RTV