You are here

Ištvan Pastor: Tadić bliži od Nikolića

Lider SVM za „Novosti”: Predizborne ponude lidera naprednjaka Tomislava Nikolića su permanentne, ali one nemaju nikakav uticaj na postizborna dešavanja

Bilo bi dobro da se i ubuduće nastavi saradnja Saveza vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke, koja traje duže od decenije. Ali to nije samo pitanje za Mađare. Na toj relaciji desili su se i neki nesporazumi, kao što je onaj od pre dve godine, kada je DS u Subotici istisnuo iz vlasti SVM. S druge strane, predizborne ponude lidera naprednjaka Tomislava Nikolića su permanentne, ali one nemaju nikakav uticaj na postizborna dešavanja.

Ovo je, za "Novosti", izjavio lider SVM-a Ištvan Pastor, odgovarajući na pitanje da li je njegovoj stranci primamljiviji nastavak saradnje sa demokratama ili mesto ministra policije, što im nude naprednjaci.

Pastor je ubeđen da raspad mađarske koalicije, koja je okupljala svih pet stranaka vojvođanskih Mađara, neće negativno uticati na birače.

- Ne vidim nikakav razlog za zabrinutost u SVM, osim što je Mađarski preokret, koji čine ostale četiri stranke, otišao previše desno - postali su ekstremna koalicija koja traži teritorijalnu autonomiju za Mađare gde god su u Vojvodini u većini - kaže Pastor. On ističe kada stranka izlazi sama na izbore, kreira slobodnije svoj program, a svi osvojeni mandati su samo njeni.

- SVM je principijelna stranka, mi zastupamo evropske ideje. Ako se borimo za eliminaciju ekstrema kod drugih, moramo imati isti takav stav prema našim ekstremima. Zbog tog ekstremizma u redovima četiri mađarske stranke, SVM i nije želeo da bude deo njihovog bloka - naglašava Pastor.

Naš sagovornik je ubeđen da, zbog nesaglasja među mađarskim strankama, birači ove nacionalne manjine neće glasati za DS u većem broju nego ranije.

Večernje Novosti

Autor: