You are here

Pastor govorio na podizanju spomenika ptici Turul u Viloku povodom 315 godina od prve uspešne bitke u Rakoci buni.

Mađari u Karpatskom basenu treba da znaju, osećaju, veruju da je mađarska nacija jedinstvena, da teški trenuci i bezizgledne situacije vode ka rešenjima, ukoliko je jedinstvena nacija koja je radzvojena, izjavio je Ištvan Pastor u nedelju u Viloku ( Tiszaújlak) u Ukrajini na svečanosti posvećenoj Turul ptici.

Na tradicionalnom pomenu u znak sećanja na prvu pobedu u bici pre 315 godina u Rakoci buni podignut je spomenik ptici Turul, a Ištvan Pastor je podsetio na mađarsku borbu za slobodu.

Zaključio je: današnje generacije treba da budu zahvalne što su tvorci nacionalne istorije bile hrabre ličnosti poput Ferenca Rakocija, Mikloša Berčenjija i Tamaša Ese, koji služe za primer. „Voleo bih da Mađari u Karpatskom basenu znaju, osećaju i poveruju da je mađarska nacija jedinstvena, da teški trenuci i bezizgledne situacije vode ka rešenjima, ukoliko razdvojena nacija opstaje u jedinstvu", naglasio je. Dodao je da jedinstvo nije pojam koji se vezuje za granice, već za duše, pripadnost i zajedničku prošlost.

Obrazložio je da „svi mi koji živimo kao Mađari izvan Mađarske, tačno znamo i na sopstvenoj koži smo iskusili i možemo da iskusimo da samo nacionalna privrženost, da  samo u  nacionalnoj, nezavisnoj i slobodnoj državi mađarska vlada  može da pomogne i naš rad, koji nije ništa drugo nego da na rodnom tlu opstane mađarski jezik i  da omogućimo opstanak budućim generacijama."

„Podsetio bih na to da su vojvođanski Mađari 90-tih godina bili u teškoj situaciji kada su se država i režim raspali u ratu. Preživeli smo držeći se jedni drugih. Sada ste vi karpatski Mađari u teškoj situaciji, držeći se jedni drugih preživećete ovu tešku situaciju jer imate i pomoć matične zemlje" rekao je Ištvan Pastor.

 

Autor: 
Panon RTV