You are here

Imovina još nije vraćena

 

NOVI SAD - Savez vojvođanskih Mađara podržaće rekonstrukciju republičke vlade iako je to teška demagogija jer vlada neće biti ni efikasnija ni racionalnija. Ako neko misli da na taj način može da obmane javnost, onda neka to i čini, izjavio je Balint Pastor (SVM), šef poslaničke grupe nacionalnih manjina u Skupštini Srbije, juče na tribini u Skupštini Novog Sada koju je organizovao Vojvođanski klub.

- Podržaćemo rekonstrukciju zbog donošenja zakona o javnoj svojini kojim će biti vraćena imovina pokrajini, gradovima i opštinama, a vanredni parlamentarni izbori bi to odložili i sada nikome ne odgovaraju - rekao je Pastor.

Državni organi su u obavezi, nastavio je on, da do 12. oktobra, kada će Evropska komisija objaviti izveštaj o napretku Srbije ka EU, donesu zakon o javnoj svojini i zakon o restituciji. - Srbija je poslednja država u Evropi u kojoj pokrajinama, gradovima i opštinama nije vraćena imovina - rekao je Pastor. Na primedbu predsednika Vojvođanskog kluba Đorđa Subotića da u novoj Vladi Srbije Vojvodina nije adekvatno zastupljena, Pastor je izrazio ogorčenje posebno zbog činjenice da ministar poljoprivrede, prvi put od demokratskih promena 2000. godine, nije iz Vojvodine. - Čak i u Miloševićevo doba poljoprivredu su vodili kadrovi iz naše pokrajine. Doduše, Šabac jeste blizu Vojvodine, ali ipak nije Vojvodina - rekao je Pastor, i dodao: - Nemam ništa protiv što će i posle najnovije preraspodele Novi Pazar, odnosno Sandžak, imati dva predstavnika, ali sam protiv toga da Vojvodina nema nijednog ministra. Jer, ministar Oliver Dulićnije naš kadar. Sam je u zvaničnoj biografiji naveo da je rođen i da živi u Beogradu. Za Vojvodinu ga veže kraći period života dok je kao lekar radio u subotičkom zdravstvenom centru. To je za sve nas Vojvođane poražavajuće, ali nije na mojoj stranci da komentariše što u vladi nema predstavnika iz Vojvodine dok više od 50 republičkih poslanika iz naše pokrajine ćuti - izjavio je Pastor. Nadovezujući se na konstataciju Radenka Popića da nije trebalo ukidati Ministarstvo za prava manjina, već ga je trebalo poveriti predstavniku SVM, Pastor je kazao:

- To ministarstvo nam je i ranije nuđeno, ali smo ga odbili pošto smatramo da o pravima nacionalnih zajednica treba da se stara predstavnik većinskog, odnosno srpskog naroda, a ne da se u rešavanju problema Bošnjaka upušta Mađar ili obrnuto. SVM je podneo amandmane na Zakon o vladi i rečeno nam je da su prihvatljivi. Tražimo da se ministarstvo nadležno za nacionalne manjine ubuduće zove ministarstvo za ljudska prava, nacionalne manjine, državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i da se pri tom ministarstvu osnuje uprava za ljudska i manjinska prava - objasnio je Pastor. Pastor se požalio i da SVM zbog insistiranja na poštovanju Ustava i Statuta pokrajine, vezanim za budžet Vojvodine, sudsku reformu ili na otvaranje kancelarije u Briselu, optužuju za separatizam, dok poslanici iz Vojvodine uglavnom ćute. - Mi smo mala poslanička grupa koju čine četiri poslanika, pa i kad drugačije glasamo, vladajuća većina i bez naših glasova sa poslanicima iz takozvane opozicije lako obezbedi potrebnu većinu. Međutim kad bi nas pet poslanika Čankove Lige koja nije učestvovala na izborima, već je do poslaničkih mandata došla preko liste Demokratske stranke podržalo u ostvarivanju vojvođanskih prava, bilo bi potpuno drugačije. Jer devet poslaničkih glasova bismo među opozicionarima teže obezbedili – istakao je Pastor.

Blic

Autor: