You are here

Ove godine i predškolske ustavnove mogu da konkurišu kod Sekretarijata za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine.

Mihalj Njilaš, pokrajinski sekretar rekao je na konferenciji za medije da je budžet Sekretarijata isti kao i prošle godine i dodao da se i ove godine mogu realizovati brojna ulaganja.

Program pokrajinskog Sekretarijata „Bliže školskim klupama" opravdao je očekivanja, Sekretarijat se neposredno mogu uveriti u većinu problema obrazovnih ustanova na prostoru Vojvodine, rekao je Mihalj Njilaš. Pokrajinski sekretar je naglasio: „Na terenu smo došli do mnogih informacija, neke su bile i novost, i videli smo da su najbitniji radovi na obnovi, videli smo da u mnogo slučajeva nisu uređeni vlasnički odnosi u pogledu objekata, u dosta slučajeva bilo je nedostatka kadra. Detaljno smo se upoznali i sa problemima finansiranja, i zaista ova akcija je bila opravdana i potrebna."

Za podršku nacionalnih manjina u 2019. godini usmereno je 316 miliona dinara iz budžeta Sekretarijata, od toga 60 miliona dobijaju nacionalni saveti nacionalnih manjina. Mihalj Njilaš je podvukao: „Verujem da će Mađarski nacionalni savet dobiti najviši iznos, jer na osnovu merila koja primenjujemo već godinama, manjina sa najvećim brojem pripadnika, i najorganizovanija manjina dobija najveći iznos"

U proteklom periodu predškolske ustanove mogle su da konkurišu samo za obnovu objekata, a u budžetu za 2019. godinu već je predviđenoda ove ustanove mogu da učestvuju i u drugim raspisima konkursa i tako dođu do značajne podrške. Na taj način i njihove aktivnosti mogu biti raznovrsnije.

 

Autor: 
Panon RTV