You are here

Danas se održavao treći, zadnji dan Berbanskih dana na Hajdukovu. Pored raznovrsnog programa je održana i izložba poljoprivrednih mašina, kupljenih uz podršku Fondacije Prosperitati. Zadnjeg dana Berbanskih dana, u nedelju, najviše se dolazilo upravo zbog mašina. Uprkos kiši, rano ujutru su dolazili izlagači na traktorima. U dvorištu mesne zajednice se kuvao kotlić. Balint Juhas, upravitelj Fondacije Prosperitati je rekao, da su obišli sve izložbe mašina, popričali sa proizvođačima, da se izgrade bolji kontakti. Važno je da poljoprivrednici za kraće vreme obrade istu površinu zemlje, što je efikasnije i korisnije za njih.

Balint Juhas, upravitelj Fondacije Prosperitati: “Na Hajdukovu je zadnja izložba mašina ove godine od 20, koliko smo organizovali širom Vojvodine. Ovde možemo videti oko 50 izloženih mašina. Mislim da je bila dobra prilika, povezati berbanske dane i izložbu mašina, ova manifestacija je poljoprivrednog karaktera, i lepo se nadopunjuju. Na Hajdukovu je bilo ukupno 85 predatih konkursa, i dobijeno je preko 57 miliona dinara pomoći.”

Zahvaljujući Fondaciji, izgrađen je sistem konkurisanja, koji služi poljoprivrednicima, preduzetnicima i mladima sa sveobuhvatnom primenom. Gazdinstva pored konkursa Prosperitati mogu da apliciraju i na pokrajinskim i republičkim konkursima. Atila Juhas, državni sekretar za poljoprivredu, Srbija: “Tokom razgovora sa poljoprivrednicima o iskustvima, vidimo da su zadovoljni. Ovo je veoma ohrabrujuće.”

Za trenutno otvorenim konkursima Fondacije Prosperitati je veliko interesovanje, kao i u prethodnim krugovima – naglasili su zvaničnici Fondacije. Prema očekivanjima, ove godine će biti još jedan krug konkursa, koji će prema planovima biti raspisan za samostalne proizvođače, u interesu postizanja boljeg kvaliteta i veće količine proizvoda.

Autor: 
Panon RTV