You are here

Bunarić u Doroslovu je najveće svetište za hodočasnike katoličke veroispovesti u Vojvodini. Svetište se sad proširuje objektima za odmaranje posetilaca.

Povodom polaganja kamena temeljca je održana svečana ceremonija u crkvenom dvorištu. Svetište Doroslovo svake godine poseti 15-10 hiljada hodočasnika na dan Male Gospojine, zato je preka potreba za objektom koji može primiti umorne. Investicija pruža dodatne turističke i ekonomske mogućnosti za ovo zapadno-bačko naselje. Ilona Pelt, poslanica SVM u pokrajinskom parlamentu: “Nova investicija od 311 miliona dinara znači formiranje vodenog bloka.

Ovo nam je veliki problem, jer nas za Malu Gospojinu poseti preko 10.000 hodočasnika, i mislim da nam je voda najveći problem.” Izgradićemo prostor za 500 osoba, gde će gosti moći da se odmore, kao i smeštaj za 60 osoba. Projekat je podržan od strane Vlade Mađarske, tj. Fondacije Betlen Gabor i Mađarskog Nacionalnog Saveta.

Bunarić u Doroslovu je za mađarsku zajednicu najveće svetište – naglasio je Jene Hajnal, predsednik MNS: “Gradnja je počela 2008. godine, od onda se sve razvija. Poštovanje Device Marije zahteva nove potrebe za okolnosti 21. veka i iz toga proizilazi da se svetište razvija i modernizuje. Nastavak gradnje se danas nastavlja.” Nakon svečane ceremonije je usledilo takmičenje u kuvanju kotlića, koje uprkos lošem vremenu se odvijalo u dobrom raspoloženju.

Žolt Goga, takmičar: “Došli smo iz Kule, predstavljamo Mađarski Kulturni Centar Nepker. Svaki put sa radošću dolazimo u Doroslovo. Ni loše vreme nas nije omelo da dođemo danas i budemo sa ovim dragim ljudima.” Većina kuvara je spremalo lokalni specijalitet jagnjeći paprikaš, a muzičari su zabavljali goste u šatoru podignutom u crkvenom dvorištu.

Autor: 
Pannon RTV