You are here

Način podnošenja molbi sličan kao kod Fondacije Prosperitati.

Prvi IPARD konkursi za mala i srednja gazdinstva objavljeni su u ponedeljak i proizvođači mogu da podnesu zahteve za bespovratna sredstva za kupovinu traktora i druge poljoprivredne mehanizacije. Konkurs za kupovinu poljoprivrednih mašina otvoren je od 26. februara.

U prvom krugu konkursa pomoć iznosi od 5.000 do 700.000 evra, a na ova bespovratna sredstva mogu da  konkurišu proizvođači mleka i mesa, povrtari i voćari, kao i proizvođači pojedinih  ratarskih kultura. Nakon prošlogodišnje suše, očekuje se veliko interesovanje među poljoprivrednicima za ovaj fond, kaže Arpad Kiš, predsednik Udruženja seljaka Subotice. „Ono što je značajno je mogućnost kupovine traktora i svi polaze od toga jer su 40 do 50 godina stari traktori jako propali, nedostaje im održavanje, i moram reći da su i dosadašnji konkursi mnogo učinili jer je bilo dosta zainteresovanih".

Četiri kruga konkursa biće otvoreno u 2018. godini. Poljoprivrednici mogu da konkurišu na sličan način kao kod Fondacije Prosperitati, izjavio je Arpad Fremond, predsednik Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije. „Ko je do sada na nivou države učestvovao u konkursima, odnosno u povratu sredstava, ovde na sličan način može da učestvuje u IPARD konkursima. Ono što je prednost, a veujem da je prednost za svakog vojvođanskog poljoprivrednika Mađara, jeste da su ovde postojali konkursi Fondacije Prosperitati koji su slični IPARD konkursima".

Srbija do 2020-te može da iskoristi ukupno 175 miliona evra iz IPARD fondova, a nakon osam godina otpočelo je korišćenja pretpristupnih poljoprivrednih fondova i fondova za razvoj seoskog područja.

 

Autor: 
Panon RTV