You are here

U Bačkoj Topoli sa prigodnom programom otvorena je serija programa u okviru “Godine porodica van matice”, koju je pokrenula Vlada Mađarske , proglašenjem 2018. godine godinom porodica van matice.

Na otvaranju serije programa, održanom u Bačkoj Topoli, sem predstavnika javnog života, bili su prisutni i predstavnici medicinskih sestara, socijalnih radnika i majki iz šest lokalnih samouprava iz Vojvodine, konkretno iz Bačke Topole, Kanjiže, Malog Iđoša, Sente, Ade i Subotice, kao i gosti iz Budimpešte.

Nakon svečanog otvaranja, u organizaciji Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji i lokalne samouprave u Bačkoj Topoli održano je i savetovanje o službi kućne nege novorođenčadi u Mađarskoj i o radu Fondacije „Otthon segítünk” („Pomoć kod kuće“ ).

Otvarajući konferenciju državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske Janoš Potapi Arpad je istakao da cilj programa, koji se zajedno realizuju sa mađarskim zajednicama van matice, pružanjei mogućnosti obrazovanja na mađarskom jeziku deci u mađarskim, ali i u nacionalno mešovitim porodicama. Kako je rekao, konferencije, slične ovoj u Bačkoj Topoli, biće održane i u Nađvaradu ( Oradea) i Marošvašarhelju (Targu Mures) u Rumuniji.

Podsećajući da su od mađarskih zajednica pre dvadeset godina Mađari u južnim krajevima bili u najgorem položaju, pošto je rat u Jugoslaviji jednako pogodio i Mađare u Vojvodini i Mađare u Hrvatskoj, državni sekretar je ukazao na sadašnju tešku situaciju Mađara u Podkarpatju. Kako je rekao, zahvaljujući Savezu vojvođanskih Mađara i Nacionalnom savetu Mađara, vojvođanski Mađari su ojačano izašli iz teške situacije.

Obraćajući se gostima, gradonačelnik Bačke Topole Gabor Kišlinder je istakao da je za Mađare u Vojvodini zaštita porodice izuzetno važna, jer se na porodici zasniva i opstanak zajednice.

Za programe u cilju jačanja porodica Vlada Mađarske je predvidela okvirna sredstva od 1 milijarde forinti, a iz prošle godine preneto je još 500 miliona forinti.

Autor: 
Vajdasag Ma