You are here

Seoski starinski doručak se služio gostima od 9 sati do podne. Cilj manifestacije je oživljavanje seoskih običaja i sačuvanje istih od zaborava.

Veliki broj meštana se okupilo tokom prepodnevnih sati u Domu “Vašarište”, gde je organizovan seoski svinjokolj na tradicionalni način. Majstori mesarskog zanata su u zoru započeli posao: “Pravimo hurke, kobasice, viršle, topimo mast, čvarke. Do uveče će biti pogačica sa čvarcima. Svaki deo svinje se iskoristi.”

Žene vredno rade u kuhinji, pripremaju sirovinu i sve što je potrebno mesarima. Usput pripremaju doručak, koji sadrži specijalitete kao što su pečena krv, pečena džigerica, sveže pečeni gronik. Žužana Odri: “Juče smo čistile crni i beli luk, svo posuđe smo oprale i sad čekamo sveže meso. Oko mene je velika ekipa sa kojom radim godinama. Starije su žene, sve znaju šta treba raditi, rasporedimo posao i svako radi svoj deo.”

Tradicionalni svinjokolj se održava u organizaciji lokalnog kluba proizvođača “Gazdakör” sada već šesti put, iz godine u godinu je sve uspešniji. Potpredsednik kluba Nimrok Tomik: “ Za ovo je potrebna dobra ekipa za organizaciju i radujem se da je bačkotopolski “Gazdakör” takav, u saradnji sa Udruženjem proizvođača Bačke Topole. Pored tradicionalnog svinjokolja organizujemo Seljačku olimpijadu, Festival sarme i bačkotopolski Expo. Mislim da je tu presudan ljudski faktor. Kod nas poljoprivrednici se, hvala bogu,  ne bave samo poljoprivredom i poslom nego na nekom nivou organizuju odmor i rekreaciju, jer ovaj događaj kao i drugi imaju ulogu oblikovanja zajednice.”

Tradicionalni svinjokolj je realizovan u organizaciji lokalnog kluba proizvođača “Gazdakör”, Udruženja proizvođača Bačke Topole, lokalne organizacije SVM i Opštinskog ženskog foruma “Spomenak” Društva za ručni rad tradicije i folklora.

 

Autor: 
Panon RTV