You are here

„Preostalo je još mnogo posla, ali odluka Evropske komisije znači otvorena vrata za Srbiju".

Nedvosmislenu političku poruku dobila je Srbija od Evropske komisije, izjavio je za Panon RTV Andor Deli, poslanik Evropskog parlamenta, poreklom iz Vojvodine. Preostalo je još mnogo posla, ali zaključak Evropske komisije znači otvorena vrata pred Srbijom, rekao je političar.

Stabilnost regiona zapadnog Balkana i rešavanje vitalnih pitanja nisu dovoljni za kasnije priključenje, naglasio je Deli. Srbija naredni period treba maksimalno da iskoristi u interesu ispunjavanja uslova Evropske unije, dodao je Andor Deli.
„Smatram da smo danas dobili jedan izuzetno važan dokument.

Ovo je dugo očekivana strategija u kojoj je određen datum, 2025. godina kada u slučaju da zemlje u procesu priključenja dovoljno potrude, a to odgovara očekivanjima, u tom slučaju vrata Evrope stoje otvorena. To je važno jer smo dobili jednu političku poruku.

Prvi put je nedvosmisleno od Evropske komisije rečeno da je Unija spremna za prijem novih članova, iako se pojavljuju mnoge prepreke i politička pitanja koja Unija unutar svojih granica treba da rešava", rekao je Andor Deli, poslanik Evropskog parlamenta u redovima koalicije Fides–HDNP.

 

Autor: 
Panon RTV