You are here

Stabilnost i jedinstvo Evrope su ključni - svi se slažu, ali je za to neophodno i priključenje zapadnog Balkana, izjavio Andor Deli.

Poslanik Fidesa u Evropskom parlamentu izdao je saopštenje povodom predstavljanja finskog predsedavanja plenarnom sednicom. U Savetu Evrope, Finska je od 1. jula preuzela predsedavanje od Rumunije. Andor Deli je u vezi programa finskog predsedavanja rekao da je reč o prevari, jer u programu proširenje EU na zapadni Balkan nije dobilo odgovarajuće mesto. „Ova tema se pojavljuje samo u uvodu, dok su raniji predsedavajući, Bugarska, Austrija i Rumunija isticali ovo pitanje" skrenuo je pažnju u pisanom saopštenju poslanik iz Vojvodine.

Andor Deli je istakao: „Porširenje, na žalost, nije omiljena tema u više zemalja starih članica, ali to ne može biti razlog da se politika proširenja, koja je 2004. godine uspešno ostvarila jedinstvo istočne i zapadne Evrope, tretira kao pitanje u kategoriji neprijatnih."

„Zato tražim od finskog predsedavajućeg da na operativnom nivou rešavaju ovaj nedostatak, jer ne može se napraviti prekid u onim kontinuiranim procesima koji su karakteristični za prethodne dve godine i koje je snažno podržao Evropski parlament" naglasio je na kraju Andor Deli.

Autor: 
Pannon RTV