You are here

Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice

• Grad će pružiti veću institucionalnu podršku građanima • Ova funkcija, pored odgovornog i teškog rada nosi sa sobom i lepšu stranu obaveza, kao što su učešća na raznim prijemima, kulturnim manifestacijama, festivalima. Iskustvo se stiče kada se se suočite sa određenim problemima i uspešno ih rešite, bez obzira da li je to problem pojedinca ili zajednice, ako svojim idejama i zalaganjem možete učiniti nešto lepo, dobro i korisno za građane Subotice, kaže Timea Horvat

Timea Horvat, zamenica gradonačelnika, prema oceni svojih saradnika, veoma je odgovorno prihvatila funkciju koju su ranije obavljali muškarci, ali danas je lakše preuzeti odgovornost i u svetu fi nansija, posebno što u Gradskoj upravi, prema rečima zamenice prvog čoveka Grada, žene čine većinu sadašnje Gradske uprave! Građane zanima šta je posao zamenika gradonačelnika, a od kada ste preuzeli tu funkciju, koje iskustvo je za vas dragoceno i važno ?

—Biti zamenica gradonačelnika grada Subotice je pre svega izuzetno odgovorna funkcija, sa puno obaveza. Bavim se svim onim poslovima i zadacima, kojima me gradonačelnik zaduži, odnosno koje mi proveri, a za to je neophodno uvek biti u toku sa dešavanjima, kako u gradu tako i u lokalnoj samoupravi.

Zamenik gradonačelnika vrši i prijem građana, za prijem se javljaju oni građani koji su se našli u situaciji da za određeni problem nisu ili ne mogu naći rešenje, stoga im je neophodno usmerenje u vidu institucionalne podrške.

Ova funkcija, pored odgovornog i teškog rada nosi sa sobom i lepšu stranu obaveza, kao što su učešća na raznim prijemima, kulturnim manifestacijama, festivalima. Iskustvo se stiče kada se suočite sa određenim problemima i uspešno ih rešite, bez obzira da li je to problem pojedinca ili zajednice, ako svojim idejama i zalaganjem možete učiniti nešto lepo, dobro i korisno za građane Subotice.

Bila sam u radnoj grupi koja je bila zadužena za izradu i organizaciju programa proslave Dana Grada. Naši sugrađani su imali priliku da vide bogat kulturno- umetnički i muzički program, dali smo prostora i najmlađim i najstarijim sugrađanima, da uzmu učešće u programima i na taj način smo doprineli da uživamo u lepoti i raznolikosti, multikulturalnosti našeg grada, ali kao Subotičani.

U Subotici poslednjih godina sve više žena je na važnim funkcijama u Gradu, na čelnim su mestima i u preduzećima, koliko žene ravnopravno učestvuju u fi - nansijskoj raspodeli moći, koju su uglavnom imali muškarci?

—Tačno je da se poslednjih godina sve više žena nalazi na značajnim i veoma važnim funkcijama, sve veće učešće preuzimaju i u donošenju onih odluka, preko kojih mogu uticati na one životne tokove u zajednici, koji su važni za njih. Zahvaljuljući takvim naporima, većem angažmanu žena, u raznim političkim- poslovnim sferama, one su danas mnogo samostalnije, nezavisne, i uspešne. Ako pogledamo strukturu sadašnje Gradske uprave, u većini su predstavnice lepšeg pola.

Grad Subotica je specifičan ne samo po svojoj multikulturalnosti, bio je nakad i prvi industrijski Grad. Kako sa nove funkcije doživljavate Suboticu i njen značaj u regionu, da li je bilo stagnacije u razvoju u prethodnom periodu?

—Subotica zauzima značajno mesto u regiji, s obzirom da je pogranični grad. Stagnacije je bilo pre više desetina godina, znamo kroz kakvu tranziciju smo prošli. Ja se sećam još onih vremena kada su nekadašnji veliki subotički giganti, kao fabrika Zorka, 29. Novembar, Partizan, Sever i druga preduzeća, zapošljavali više hiljada ljudi, pretežno su zaposleni svoj životni vek proveli u jednoj fi rmi.

To se vremenom promenilo, svet se menja, moramo i mi. Naš je zadatak da se uhvatimo u koštac sa promenama, da iskoristimo prilike i da nastavimo sa stvaranjem boljeg poslovnog ambijenta za otvaranje novih radnih mesta, proširenje industrijske zone u Malom Bajmoku i da se povećaju ulaganja u turističku banju Palić i u komunalnu infrastukturu. Važno je istaći i činjenicu da je za sledeću godinu iz Republičkog budžeta izdvojeno 300 miliona za završetak Y-kraka, koja je bitna i zbog rasterećenja saobraćajnice u Zagrebačkoj ulici, pa ćemo uz podršku države, verujem i time poboljšati kvalitet života građanima.

Koliko su tačne tvrdnje, da veliki broj Subotičana napušta Grad, koji su razlozi i je li preuveličana ta brojka o migracijama naših građana ka većim centrima?

—Za nas, ali verujem i za druge gradove je najveći problem odlazak mladih, obrazovanih i talentovanih ljudi. Najveći izazov je naći rešenje i stvoriti uslove da nam mladi ne odlaze, da ostaju u svome gradu, da zasnivaju porodicu da tu žive i rade. To možemo samo obezbeđivanjem radnih mesta, dovođenjem investitora u naš grad.

Narodno pozorište je stiglo do šeste faze gradnje, centar ipak deluje uređenije, kada građani mogu da očekuju završetak Teatra?

—Završetak Narodnog pozorišta nam je jedan od prioritetnih ciljeva. Za sledeću godinu je iz Republičkog budzeta izdvojeno 111 miliona za sledeću fazu radova. Nadamo se da ćemo do kraja mandata ove lokalne vlasti završiti subotički Teatar, pošto imamo podršku Republike i Pokrajine i ugovorenu dinamiku fi nansiranja celokupnog projekta.

Da li su promenjeni prioriteti socijalnih izdvajanja i jesu li veći u odnosu na ranije godine. Da li problemi sa migrantima otežavaju to stanje?

—Grad Subotica je jedan od retkih gradova koji izdvaja vise od 4 posto budžeta za socijalna davanja, predlogom budžeta i za narednu godinu nećemo smanjivati ovu poziciju. Veoma nam je bitno, da zbrinemo sve naše sugrađane koji se nalaze u socijalnoj potrebi, posebno pažnju obraćamo i na beskućnike, koji imaju smeštaj tokom zimskih i hladnih dana.

Lokalna samouprava Subotica ima human odnos prema izbeglicama i migrantima, a poštujemo sve odredbe Vlade Republike Srbije, koje se odnose na migrantsku krizu. Trebalo bi imati uvidu da je migrantska kriza globalni problem, i grad kao takav ne može to da reši samostalno. Važno je reći, da je bezbednost naših sugrađana na prvom mestu, i o tome posebno vodimo računa u gradu.

Usvojen je rebalans budžeta, šta je po Vama u narednoj godini prvi prioritet Grada? Kakvu poruku biste pred predstojeće praznike uputili građanima Subotice?

—Kao što sam već navela, najvažniji prioriteti su nam završetak Pozorišta, Y kraka i privlačenje investitora za Banju Palić, kako bismo unapredili turizam na Paliću, ali i turizam u našem gradu. Održavanje nivoa komunalnih usluga i delatnosti.

Proširenje industrijske zone Mali Bajmok, nam je značajano, jer kao što znamo, već zapošljava veliki broj ljudi, a otvaranje novih radnih mesta su osnova za smanjenje nezaposlenosti i ostanak mladih u svome gradu. Pored ovih ciljeva nam je bitno i čuvanje našeg kulturnog nasleđa, a Subotica je poznata kao grad multikulturalnosti.

Kakvu poruku biste pred predstojeće praznike uputili građanima Subotice?

—Ja bih pre svega želela svim građanima da pošaljem poruku, da se u ovim prazničnim danima više posvete porodičnim vrednostima, da zaborave na svakodnevne probleme i da provedu božićne i novogodišnje praznike u miru i radosti. Za kraj želim svima nama sretnu i uspešnu Novu godinu, da 2017-ta godina počne sa optimizmom i verom u bolju budućnost.

Autor: 
Subotičke Novine, N.H.K.