You are here

Iako aktivnosti republičkog parlamenta znaju da se potisnu u drugi plan pored aktivnosti izvršne vlasti, ne sme se zaboraviti da se u stvari sva važna pitanja rešavaju u parlamentu, tu se donose pravni akti, koji čine osnovu svega.

U pogledu mađarske manjine aktivnosti srpskog parlamenta u 2018. godini su bili od velikog značaja - rekao je za naš list Balint Pastor, predstavnik Saveza Vojvođanskih Mađara u parlamentu.

Otkrio nam je da su nadljudski napori bili potrebni da bi se obezbedila sredstva od više miliona dinara za pomoć mađarskim samoupravama.

-Ono što je važno za mađarsku zajednicu, a dogodilo se u srpskom parlamentu, može da se grupiše u dve grupe, jedna je razvoj infrastrukture vojvođanskih samouprava, a druga je sprovođenje zakona o manjinskim pravima.

Na izbore lokalnih vlasti u Beogradu iz našeg ugla može da se gleda kao na radostan događaj, jer po prvi put SVM ima predstavnika u samoupravi. To je veoma važno jer u Beogradu živi preko pet hiljada Mađara. Sada SVM i u beogradskim temema može da bude prisutan.

RAZUMELI SUŠTINU

-Što se tiče posla oko donošenja zakona, vezano za manjinska prava, bilo je nekoliko važnih paketa u toku 2018. godine, od kojih je najvažniji dopuna zakona o nacionalnim manjinama. Jedan od ciljeva dopune zakona je depolitizacija nacionalnih saveta, kao i podizanje na viši nivo preglednosti njihovog rada. Primetili smo da međunarodne organizacije, koje su pomagale u izradi izmene zakona, nisu baš sasvim razumele zadatke nacionalnih saveta. Partnerima i svima ostalima smo trebali objasniti da, ako se nacionalni savet u potpunosti depolitizuje, postići će to da će se skroz isprazniti, to jest da će u nacionalni savet ući samo oni koji ne poseduju nikakvu prošlost koja se može vrednovati. Ove planove smo uspeli zaustaviti, isto kao i napade na to da se na više jezika obavlja rad nacionalnih saveta. Na kraju je parlament usvojio izmenu zakona da će u buduće obezbediti odgovarajuća sredstva za potrebe razvoja kulturne autonomije vojvođanskih Mađara. Deo ovog paketa je bio i izmena zakona o matičnim knjigama, koji je takođe veoma važan. Predstavnicima mađarske zajednice je veoma važno da mogu da mogu da se izjašnjavaju o nacionalnoj pripadnosti.

DOLAZI DO IZRAŽAJA PRINCIP PROPORCIONALNOG ZAPOŠLJAVANJA

Primenu ovog principa u praksi ne očekuju samo nacionalne manjine u Srbiji, već i Evropska Unija, kao deo akcionog plana 23-eg poglavlja.

-Ovo je deo procesa koji traje već godinama. Proporcionalno zapošljavanje nije tema koja može da se reguliše donošenjem jednog zakona. Ovaj zakon treba da se ugradi u razne nivoe državnih organa. 2018. u dopuni zakona o državnim agencijama, zatim u dopuni zakona o državnim službenicima. U zakone o službenicima u samoupravama i pokrajini, kao i u zakone o javnim službama je već ugrađen zahvaljujući našoj inicijativi - rekao je Balint Pastor.

DUŽNI SU JOŠ DA ISPUNE JEDNO OBEĆANJE

Balint Pastor je pomenuo i dopunu zakona o bezbednosti u saobraćaju, jer se tu dogodio napredak u pogledu registracije priključnih mašina.

-Reč je o dugogodišnjem problemu. Ranije je vlada očekivala da se razne priključne mašine registruju i prelaze tehnički pregled. Ove godine smo uspeli da dođemo do toga da se ova obaveza ukine. Sa ovim se rešila velika obaveza poljoprivrednih proizvođača. Možemo reći da su na polju poljoprivrede ciljevi SNS-a i SVM-a ostvareni svi sem jednog, a koji je najvažniji. To je pitanje penzija. Ostali smo dužni za rešavanje ovog problema. Veoma je kompleksno pitanje, potrebno je i odobrenje Međunarodnog Monetarnog Fonda da bi se postojeći sistem promenio, ne govoreći o tome da ovo dotiče još nekoliko ministarstava. Jedna međuresorna radna grupa bi trebala da izradi rešenje. Nadam se da ćemo i to pitanje do kraja mandata rešiti - rekao je Balint Pastor.

RAZVOJ VOJVODINE JE POSTAO VAŽAN

Prema Balintu Pastoru godinu je obeležio razvoj infrastrukture. SVM je deo koalicije Vlade i ovu poziciju doživljava kao zadatak, da za područja na kojima žive Mađari pokuša da pribavi novac za razvoj. Ovaj cilj bi bio besmislen da je SVM opozicija.

-Ranije dok je Demokratska Partija bila na vlasti, bilo je nemoguće dobiti novac za infrastrukturna ulaganja u Vojvodini. Redovno smo dobijali odgovor na to pitanje, da imamo Pokrajinski Investicioni Fond i da konkurišemo tamo. Prethodnih godina na tom polju smo imali značajan napredak. Imamo projekte koji čekaju godinama na završetak, kao što je Narodno Pozorište u Subotici ili Y čvor, koji od 2016. finansira Vlada, i sa uspehom je završen. Za ova dva projekta u 2018. godini smo uspeli nabaviti oko 15 miliona evra. Pored toga, za Bačku Topolu smo obezbedili iz budžeta za 2018. godinu više od pola miliona evra. Prošle godine smo Kanjiži, a pre toga Senti obezbedili na sličan način sredstva za ostvarenje naših planova. Smatramo bitnim razvoj infrastrukture, jer umnogome utiče na kvalitet života, a nije zanemarljivo ni to da predstavnici vojvođanskih Mađara, kao oporezovani građani u velikoj meri doprinose državnom budžetu - rekao je Balint Pastor.

Od 2014. je uveliko promenjen način raspodele sredstava. Mnogi koji rade u opoziciji nas kritikuju, ali rezultati su tu otkad su u koaliciji SNS i SVM, naša zajednica se razvija.

ODLUKA ZA PRESEDAN

Prema zakonu iz 2011. godine, državljanin one države može u Srbiji da povrati imovinu, koju je država ranije za jugoslovenske ili srpske državljane obezbedila povrat imovine.

-Proteklih godina se postavljalo pitanje da li postoji reciprocitet u odnosu Srbije i Mađarske. Mnogo se raspravljalo o tome i u Beogradu i u Budimpešti. Mađarska je dokazala da su ranije u procesu naknade štete vraćali imovinu i jugoslovenskim građanima. Kao posledica toga je doneto rešenje od strane Vlade o povratu imovine za tri građanina. Reč je o nekoliko stotina hektara zemlje. Prema mojim informacijama takvih zahteva je 50-60 od strane mađarskih građana. Treba da napomenemo da je postignut značajan napredak u odnosima Mađarske i Srbije, Srbija je postala otvorenija za Mađarsku i Mađare. Mogli su ove predmete o povratu imovine jednostavno odbiti, međutim stavili su ih na stranu i dve države traže rešenje za ovaj problem.

I MAĐARI IZ VOJVODINE MOGU DA ODLUČUJU

U razgovoru sa našim sagovornikom smo dotakli i temu u Evropskom Parlamentu. Na tim izborima mogu da učestvuju i građani koji ne poseduju adresu na teritoriji Mađarske, a imaju mađarsko državljanstvo. Prema Balintu Pastoru ovo ima i teoretsku i praktičnu važnost.

- Teoretski, dobićemo mogućnost za podršku predstavnika FIDESZ-a. Tu spada mogućnost da vojvođanski Mađari mnogo ranije nego što Srbija postane član EU, imaju predstavnika u EP u ličnosti Andora Delija. Andor Deli je, na našu radost u bojama FIDESZ-a, kanditat na listi za izbore EP. Pored toga je praktičan razlog, da na neposredan način možemo izraziti naše mišljenje u politici Evrope. Mislim, na primer kada je reč o migrantskoj krizi, što je glavna tema evropske politike, da je bitno da se skoncentriše takva većina oko Evropske Narodne Partije, a kasnije u EP, koja će da zastupa naše ideje i usmerava ovu krizu - izjavio je Balint Pastor.

Autor: 
Mađar so