You are here

Varga: Vlast ne biraju ambasade

Sva pažnja domaće javnosti okrenuta je dešavanjima vezanim za opšte izbore u Srbiji. Međutim, ne može se zanemariti ni pitanje da li zvaničnici Evropske unije motre i kalkulišu kakav bi se rasplet mogao desiti 6. maja. Predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslo Varga kaže za „Dnevnik“ da „i sama EU i države članice prate sve ono što se dešava u Srbiji“.

– Njih to, pre svega, interesuje s aspekta regularnosti i demokratičnosti izbora. Ovoga puta, to je moj osećaj, politička scena u Srbiji nije više toliko polarizovana da bi i države članice, a i sama EU, imale potrebu da otvoreno podržavaju jednu, drugu, ili treću stranu. Mislim da je to vidljivo. S druge strane, sigurno je bitno za EU i države članice da se i nakon izbora nastavi jasan proevropski kurs – objašnjava Varga, slažući se s ocenama da očekivanja evropskih zvaničnika nisu više vezana za neku određenu stranku, već više da se nastavi započeti trend integracija. – Ima, naravno, mnogo evropskih političara koji navijaju za jednu ili drugu veliku stranku. Svakako će oni političari koji pripadaju socijalističkoj, socijaldemokratskoj opciji, navijati za svoje partnere u Srbiji, to verovatno važi i obrnuto, ali generalno, situacija nije više takva kakva je bila pre četiri godine, kada su jasno poručivali koju stranku podržavaju.

Na pitanje znači li to da više nema straha opcija u Srbiji koje nisu naklonjenje EU, kao što je slučaj s DŠ-om ili SRS-om, sagovornik „Dnevnika“ odgovara da „straha možda nema, ali svakako postoji nesigurnost da li će se posle izbora nastaviti ova jasna i nedvosmislena proevropska politika, što znači paralelno i rešavanje pitanja Kosova kao što je to činjeno u proteklih nekoliko meseci“.

– U tom smislu, postoje ne strahovi već više jedna rezerva jer tu postoje razne kombinacije i nije isključeno ni da bude formirana koalicija koja neće moći da bude proevropska, bez obzira na to što će u njoj učestvovati neke stranke koje su sada proevropske. U tom smislu nesigurnost sigurno postoji. Ali, jedno je jasno: više slika nije tako crna i bela kao što je bila pre četiri godine, i to je vidljivo.

„Dnevnik“ je interesovalo da li je za Evropu prihvatljiva takozvana velika koalicija SNS-a i DS-a, o kojoj se stalno spekuliše u Srbiji.

– Mislim da bi na našu žalost – govorim u ime jedne male stranke – to sigurno podržali mnogi iz međunarodne zajednice, zato što bi značilo veću stabilnost u parlamentu i na političkoj sceni. Ali sigurno da to ne bi bilo dobro za razvoj demokratije, za uključivanje raznih interesa u proces odlučivanja jer bi, praktično, dva lidera donosila odluku, i to bi onda išlo onako po automatizmu kroz parlament. Sigurno da bi evropski političari to podržali i ne bi imali ništa protiv, ali ne mislim da bi, s druge strane, to podržali birači jedne ili druge opcije. Bilo bi to veliko iznenađenje za njih – smatra Varga.

Na opasku da i DS i SNS u svoje okrilje prihvataju i stranke nacionalnih manjina, Varga primećuje da one „možda formalno ne bi isključivale našu stranku“.

– Ali, ukoliko jedna vlada ima većinu od 150 ili 170 poslanika, onda nije važna uloga nekolicine poslanika kao što je slučaj kada je ta većina tanja, pa su veće i šanse za ostvarivanje interesa bitnih za manje političke stranke. Koalicija DS-a i SNS-a bi praktično značila donošenje odluka od lidera dve najveće stranke. Iako se o tome spekuliše, ne mislim da je to realna opcija, ali, naravno, ništa ne treba isključiti – podvlači Varga.

Po kuloarima se govori da EU nakon izbora može dosta uticati na formiranje koalicija u Srbiji. Na pitanje da li je to naša realnost, Varga ukazuje da je „sigurno da je diplomatski kor u Beogradu učesnik političkog života, ali ne mislim da je uloga ambasadora i drugih diplomata tolika koliko im se pridaje u javnosti“.

– Ne mislim da će posle izbora ambasadori, ili ljudi koji vode EU, sastavljati vladu. Realnost je da će imati mišljenje o tome, a sastavljanje vlade zavisiće u ogromnoj meri od domaćih aktera, i to pre svega od izbornog rezultata – poručuje Varga.

Dnevnik

Autor: