You are here

Od unutrašnjih reformi koje su važne za evropske integracije Srbije, na prvom mestu je reforma pravosuđa i četiri pravosudna zakona koja još nisu usvojena u Skupštini. Na drugom mestu su medijske slobodne, odnosno činjenica da je usvojena medijska strategija, a i dalje svi zakoni nisu u skladu sa njom. Borba protiv korupcije se zasada pominje u pozitivnom kontekstu, u Rezoluciji Evropskog parlamenta je to značajno pohvaljeno, ali i tu se očekuju konkretne sudske odluke. Održavanje Parade ponosa će svakako biti pažljivo praćeno iz ugla poštovanja ljudskih prava. Međutim, nijedan od tih kriterijuma nije presudan za dobijanje datuma za početak pregovora – kaže za “Blic” Laslo Varga, potpredsednik skupštinskog odbora za evropske integracije.

On objašnjava da se jedini uslov koji Beograd treba da ispuni tiče Kosova, jer članice EU na tome insistiraju. Reformske uslove pominje Evropska komisija, ali o datumu neće odlučivati ona, već šefovi država i vlada.

Evropski savet će u junu doneti odluku koja će sadržati pozitivnu poruku Srbiji. Nije realno očekivati da će reči da nekog konkretnog dana počinju pregovori, ali će pozvati EK da izradi pregovaračku strategiju i analizu usaglašenosti propisa sa zakonima EU. Ne verujem da će odrediti datum – kaže Varga.

Autor: 
Blic