You are here

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je danas da će razgovori o merama za poboljšanje stanje u ekonomiji biti nastavljeni krajem sedmice na nivou cele vladajuće koalicije, a da ove nedelje to sigurno neće biti na dnevnom redu vlade.

Dačić je novinarima u Sava centru rekao da je na sastanku u nedelju, sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, ministrom finansija i ekonomije Mlađanom Dinkićem i guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković, razgovaralo o opštem pogledu na to šta treba uraditi i da je dogovoreno da se u četvrtak ili petak nastave razgovori na nivou cele vladajuće koalicije.

"Takođe smo se dogovorili da se o tome konsultuje i održi sastanak sa Fiskalnim savetom, Nacionalnim savetom za privredni oporavak i Socioekonomskim savetom i da se nakon toga ide na usvajanje mera na sednici vlade", rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, na današnjoj sednici Vlade Srbije nije bilo reči o ekonomskim merama, već da se raspravljalo o skoro 90 tačaka, od kojih su najvažniji bili zakoni iz oblasti obrazovanja.

Dačić je dodao da će javnost biti obaveštena kada će biti održana sednica vlada na kojoj će se razgovarati o ekonomskim merama.

"Ekonomske mere nisu bilo kakve mere koje su kratkoročnog karaktera, o njima mora dobro da se promisli", rekao je premijer.

Nisu razmirice

Na pitanje novinara da li u vladi postoje nesuglasice po tom pitanju, Dačić je kazao da to nisu razmirice već samo informacije koje ne dolaze sa najvišeg mesta - od Dačića i Vučića i da su više stvar neinformisanosti nego nesuglasica.

"Sve dogovore koje pravimo, to su dogovori Vučića i mene, ima različitih pogleda, to se znalo i pre nego što je vlada formirana, nisam pristalica zamrzavanja i smanjivanja plata i penzija. Ako pogledate, u oktobru bi trebalo da bude 0,5 odsto povećanje, procenite koliki je efekat toga i da li je to mera koja će spasiti situaciju. Neće", rekao je Dačić.

Premijer je kazao da je, kada je reč o zamrzavanju plata i penzija, više reč da se time želi udovoljiti MMF-u i Svetskoj banci.

"Mi ovde ne postojimo zbog drugih, nego zbog naših građana. Treba ići postupno, s jedne strane restriktivna finansijska politika, smanjenje deficita i troškova, a s druge strane da vidimo kako možemo da se razvijamo. Nema tu problema, niti je bilo svađa ili žustrih rasprava. Ova država nije bankrotirala kada je bila u ratu, pa neće ni sad", rekao je Dačić.

Ljajić: O ekonomskim merama lideri stranaka do kraja nedelje

Potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine, telekomunikacija i informacionog društva Rasim Ljajić izjavio je danas da će tri lidera do kraja nedelje doneti predlog ekonomskih mera, ocenivši da je ekonomska situacija u Srbiji teška.

Ljajić je gostujući na televiziji B92 kazao da će nakon što se lideri SNS, SPS i URS Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić usaglase oko mera, oni će razgovarati sa predstavnicima socijalno-ekonomskog, fiskalnog i privrednog nacionalnog saveta.

"Očekujem do kraja nedelje da ćemo dobiti predlog mera o kojima će raspravljati vladajuća koalicja, a onda sa predstavnicima socijalno ekonomskog, fiskalnog i privrednog nacionalnog saveta i tek nakon toga moguće na jednoj od narednih sednica budu usvojene. Trojica lidera će predložiti te mere", istakao je Ljajić.

On je istakao da takođe očekuje da će u četvrtak o tome razgovarati na sastanku, a da to ne znači da će one tada biti usvojene, "već će to biti početak usaglašavanja ekonomskih mera".

"Do kraja nedelje će te konsultacije biti obavljene. Situacija je dosta teška i ozbiljna", ocenio je Ljajić.

Ljajić je kazao da sednica Vlade Srbije još nije završena i da na njoj do sada nije bilo reči o ekonomskim merama.

"Ostalo je još desetak tačaka. Ovo je redovna sednica vlade, jer prošla nije održana u četvrtak", rekao je potpredsednik vlade.

Upitan zašto toliko dugo traju konsultacije po pitanju ekonomskih mera, Ljajić je kazao da je bolje da one budu duže, da se donesu prave mere, "nego mere koje neće dati rezultate koje očekujemo".

Autor: 
RTV, Tanjug, Beta