You are here

U FOKUSU - Nastavlja se blokada pravosuđa

Počelo poresko kažnjavanje advokata Beograd - Poreska uprava počela je blokadu računa advokatima koji u poslednjih 40 dana trajanja protesta nisu platili porez državi, saznaje Danas Pravo. stovremeno, Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, kaže da su još pre 20 dana uputili predlog Ministarstvu pravde u kome su izložili način na koji treba rešiti probleme advokature.

 - Ministar Nikola Selaković nam još nije odgovorio na taj predlog. Dok se to ne desi, nema smisla ulaziti u dalju raspravu, rekao je Đorđević i dodao da poziva ministra Selakovića da prestane da razgovara sa advokatima putem medija i da "prestane da vodi deklarativnu politiku i posveti se suštini". On je dodao da je "očigledno ovaj užas u pravosuđu bio neophodan da ministar Selaković shvati da je potrebna izmena pojedinih odredbi Zakona o javnim beležnicima isrodnih zakona". Govoreći o pokušajima Ministarstva pravde da u pregovorima zaobiđe njega i Advokatsku komoru Srbije, Đorđević je istakao da će takvi napori voditi samo daljoj homogenizaciji advokature.

- Svi potezi koje su oni vukli su samo ujedinili advokate. A ako pokušaju da, po ugledu na neke druge primere, formiraju paralelne advokatske komore, poslaće snažnu poruku Evropskoj uniji. Advokatura je zaštićena Ustavom Srbije i svaki pokušaj pravljenja nove komore će naići na osudu svih civilizovanih društava - kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, strogo unutrašnje uređenje advokature, njena autoregularnost, predstavlja za profesiju "zakon svih zakona". - Ukoliko država uređuje advokaturu, onda imamo situaciju kao u Sovjetskom Savezu. Advokatura mora da bude nezavisna, ali ne zbog advokata, već zarad zaštite ljudskih prava.

U suprotnom bi ceo sudski proces bio povezan sa centrima moći - naveo je Đorđević. Iako protest advokata ulazi u svoju šestu nedelju, u AKS se ne razmišlja o formiranju solidarnog fonda koji bi finansijski pomogao advokatima da istraju u svojim zahtevima.

Razlog za to je, kazao je Đorđević, što u regionalnim komorama već postoje mehanizmi koji regulišu ta pitanja. - Već više decenija u regionalnim komorama postoje solidarni fondovi koji u slučaju finansijskog posrnuća, pomažu advokatima da prebrode svoje nedaće.

Zbog toga nema potrebe za formiranjem posebnog solidarnog fonda u ovom slučaju - kazao je Đorđević. On je dodao da finansijski problemi advokata ne počinju 17. septembra, kada se krenulo sa protestom, već da oni traju već četiri godine od kada se sprovodi reforma pravosuđa.

- Mi već četiri godine nemamo posla. Zbog svih ovih reformi, pretresi se odlažu, menjaju se sudije, premeštaju se predmeti. Ali, na kraju svega ovoga pravna profesija mora da izađe kao profesija koja će se uvažavati - naveo je Đorđević.

Autor: 
Danas, V. Jeremić