You are here

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom s predstavnicima nekoliko političkih stranaka i pozvao stranke koje se nisu pojavile na sastanku da se pridruže pregovorima, kako bi se rešila kriza u Vojvodini.

"Sastanak je bio uspešan zbog atmosfere, zbog zaključaka, zbog odgovornosti. Svi su bili saglasni oko toga da problem možemo rešavati samo političkim dijalogom, sa ambicijom traženja zajedničkog rešenja", rekao je Pastor na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Sastanku, koje je inicirao Pastor kako bi se rešilo pitanje funkcionisanja pokrajinskih vlasti, prisustvovali su predstavnici opozicije - Srpske napredne stranke, koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Pastor je kazao da je na sastanku predloženo formiranje vlade koju bi či nile sve političke stranke, pa "do nekih drugih mogućnosti", i da je dogovoreno da se razgovori nastave za desetak dana.

On je rekao da je nakon sastanka imao kontakte s predstavnikom Demokratske stranke (DS), šefom njene poslaničke grupe Borislavom Novakovićem, i dodao da očekuje da se DS pridruži razgovorima, kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nova demokratska stranka (NDS).

Rekao je da je Novakovića pozvao na razgovor, a na pitanje da li će to isto učiniti i sa šefovima poslaničkih grupa LSV i NDS, Pastor je rekao da neće. Na novinarsko pitanje zašto neće, on je DS, LSV i NDS juče su saopštili da neće moći doći na sastanak. DS i LSV su naveli da će izostati zbog ranije preuzetih obaveza, kao i zbog toga što se ne zna dnevni red sastanka, a NDS će izostati zbog toga što ima sednicu Predsedništva stranke.

Pastor je prethodno nedolazak DS, LSV i NDS ocenio kao "šamar" njemu, i apelovao na te tri partije da preispitaju odluku, jer se mora razgovarati o problemima.

Vasin: Dobro je što DS nije bila na sastanku

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin izjavio je da su današnje izjave predstavnika SNS i SPS o tome da je Pokrajinska vlada pala, zapravo pokazale da je DS donela dobru odluku da ne prisustvuje razgovorima političkih stranaka u Skupštini Vojvodine.

Vasin je za agenciju Beta rekao da ovakve izjave pokazuju da je jedini cilj SNS i stranaka oko nje "upodobljavanje" pokrajinske vlasti sa republičkom i osvajanje vlasti po svaku cenu, a ne nikakvi razgovori o boljem položaju Vojvodine.

"I pre samog sastanka, a i posle njega, predstavnici SNS daju netačne i krajnje zlonamerne izjave, tvrdeći da je Pokrajinska vlada pala i da će samo ulazak SNS u Vladu omogućiti njeno funkcionisanje. Pokrajinska vlada funkcioniše normalno i jedinu prepreku njenom još boljem radu predstavljaju kontinuirane opstrukcije SNS i stranaka oko njih", rekao je Vasin.

On je dodao da bi za SNS bolje bilo da barem donekle unapredi rad Vlade Srbije i da konačno obelodani program za Vojvodinu i da javno kaže kakvoj Vojvodini teži: da li i dalje želi Vojvodinu kakvu su promovisali nekada, ili su promenili stav.

Vasin je rekao da DS Vojvodinu želi da gradi sa onim političkim strankama koje se zalažu za definisanje ustavnog položaja i autonomije Vojvodine u Srbiji i koje su privržene multietičnosti, kao osnovnoj vojvođanskoj vrednosti.

Precizirao je da misli na aktuelne koalicione partnere u pokrajinskoj vlasti, Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Savez vojvođanskih Mađara, kao i na Novu demokratsku stranku (NDS).

"DS i dalje odbija svaku mogućnost učestvovanja u Pokrajinskoj vladi sa SNS, jer sa njima ne delimo isti sistem vrednosti", rekao je Vasin i dodao da očekuje da će razgovori o rekonstrukciji vlade sa LSV i NDS uskoro biti uspešno okončani, te da će Pokrajinsku vladu činiti sadašnja koalicija proširena sa NDS.

Na vlasti u Skupštini Vojvodine je koalicija DS, LSV i SVM.

"Nemam razloga da se izvinjavam, nisam delio ljude"

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor odbacio je danas tvrdnje Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) da je davao izjave koje ljude dele po verskoj i nacionalnoj osnovi i rekao da nema za šta da se izvinjava, jer nije rekao ono za šta ga LSV optužuje.

"Trebalo bi da pogledaju nekoliko puta taj snimak sa jučerašnje konferencije za novinare. Ja nisam nikog delio po nacionalnoj pripadnosti. Ja takve rečenice nisam izgovorio", rekao je Pastor na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Potpredsednik LSV-a zatražio je sinoć Branislav Bogaroški od predsednika Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora da se izvini zbog izjave da se nekima ne sviđa što on "kao Mađar hrišćanin" pokušava da okupi sve političke stranke za isti sto.

"Ako se Ištvan Pastor sutra javno izvini, onda možemo da verujemo da je tu izjavu dao neoprezno i slučajno, i da to ne misli. A ako sutra ne povuče to što je rekao, onda stoji iza svojih reči, a to je apsolutno nedopustivo za nekoga ko je predsednik Skupštine Vojvodine", rekao je Bogaroški novinarima.

Sedlarević: Vlada nije pala, pregovore u vezi sa rekonstrukcijom pokrajinske vlade , započela i vodi LSV

Članica predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević izjavila je danas da Vlada Vojvodine nije pala, kako su to u svojim izjavama medijima istakli neki predstavnici opozicionih stranaka u pokrajinskom parlamentu.

Sedlarevićeva je istakla da je stav LSV vrlo jasan unazad nekoliko meseci i da je upravo LSV započela i vodi pregovore u vezi sa rekonstrukcijom pokrajinske vlade.

"Ako sve bude u redu, kao što smo i najavili do kraja septembra ti pregovori bi trebalo da budu okončani", rekla je Sedlarevićeva.

Pastor je sinoć na konferenciji za novinare, pošto su ga iz Demokratske stranke, LSV i Nove demokratske stranke obavestii da neće doći na sastanak o budućnosti pokrajinske vlasti, rekao da je očigledno da je "ambicija nekih od njih da ovo ne uspe, i da neće valjda jedan Mađar hrišćanin iz Saveza vojvođanskih Mađara uspeti da okupi oko stola sve".

Branislav Bogaroški rekao je novinarima da je LSV jako iznenađen zbog toga što je predsednik Skupštine Vojvodine uveo princip nacionalnih i verskih podela.

Mirović: Neophodno da se do kraja septembra dobije jasna slika o tome šta će se dešavati u Vojvodini

Predsednik Saveta za Vojvodinu SNS Igor Mirović rekao je da je sastanak pokazatelj da je pokrajinska vlada već pala i da nema kapacitet, te da je neophodno pokrenuti mehanizme za izlazak iz krize.

Mirović je nakon sastanka istakao da je nedolazak NDS, DS i LSV pokazatelj nepoštovanja skupštine i građana i političke nekulture i nekorektnosti.

"SNS je za kompromis, ali ne za truli već za kompromis oko formiranja vlade koju bi činile sve stranke iz parlamenta", rekao je Mirović.

Mirović je kazao da je neophodno da se do kraja septembra, kako je kazao, dobije jasna slika o tome šta će se dešavati u narednom periodu u Vojvodini "jer nas očekuje donošenje budžeta i zakona o nadležnostima i finansiranju Vojvodine".

"Ukoliko se razgovori ne završe uspešno nastavićemo da delujemo kao najveća opoziciona stranka", rekao je Mirović.

Po Mirovićevim rečima, vanredni izbori nisu bili tema razgovora, jer oni nikome ne odgovaraju pošto se Srbija nalazi "u velikoj nasleđenoj krizi".

Predsednik Pokrajinskog odbora Socijalitičke partije Srbije Dušan Bajatović je nakon sastanka rekao da je pokrajinska vlada pala i da nije spremna za dijalog.

"Žalosno je da se nastavlja 14-ogodišnja praksa DS-a da ne želi da razgovara ni sa kim, a da LSV misli da je jedini predstavnik građana Vojvodine", rekao je Bajatović.

Po njegovim recima koalicija okupljena oko SPS-a u skupštini AP Vojvodine današnji sastanak je shvatila kao početak dijaloga.

"Nažalost, oni koji nisu došli sve ovo su shvatili kao pokaznu vežbu da se vidi ko ima 61 poslanika, neshvatajući da u ovom trenutku to pitanje nije bitno, jer je DS na pokrajinskim izborima osvojila 21 procenat glasova, a LSV 11 posto, a da imaju 50 posto poslanika u skupštini, što nije realna slika", rekao je Bajatović.

"Najbolje je da se nastave ovi razgovori i da se ne proizvodi veštačka kriza i blokiranje saradnje između Beograda i Vojvodine", rekao je Bajatović.

SRS i DSS protiv razgovora o promeni Ustava

Potpredsednik SRS Milorad Mirčić je rekao da je cilj radikala promene u Vojvodini i da je stav SRS da treba da se pristupi smeni aktuelne i formiranju koncentracione vlade.

"Ono na šta nismo spremni jesu razgovori o Ustavu, jer je to garant pitanja i položaja Kosova i Metohije, ali i pitanja položaja Vojvodine i o tome ne želimo da razgovaramo", rekao je Mirčić novinarima nakon sastanka.

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je danas da će i dalje učestvovati u razgovorima o vlasti u Vojvodini, ali da je za tu stranku neprihvatljivo da se menja Ustav Srbije.

Demokratsku stranku Srbije, prema saopštenju, na današnjem sastanku kod predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora predstavljali su potpredsednik stranke Borko Ilić i predsednik pokrajinskog odbora Milenko Jovanov.

Oni su naveli da je za DSS "apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo učešće u aktivnostima koje podrazumevaju promenu Ustava Srbije, posebno kada pozivi za promenu Ustava stižu iz Brisela i drugih zapadnih centara moći".

"Za DSS je očigledno da nije Ustav izvor problema u kojima se Vojvodina danas nalazi, već izvor problema treba tražiti u kontinuiranom nepoštovanju Ustava i krizi u vladajućoj koaliciji u Pokrajini. Takođe, za DSS nije prihvatljivo učešće u aktivnostima koje imaju za cilj bilo kakvo proširenje nadležnosti Vojvodine, van okvira koji daju Ustav Srbije i Odluka Ustavnog suda Srbije", saopšteno je.

Dodaje se da nakon današnjih razgovora DSS ne može da se odredi prema konceptu koncentracione vlade, jer se i dalje ne zna koji bi poslovi i zadaci pred tu vladu bili stavljeni i koja bi bila politika te vlade.

"Demokratska stranka Srbije će učestvovati u daljim razgovorima, ukoliko budu bili zakazani, ali isključivo u skladu sa navedenim stavovima", saopšteno je.

Pastor je danas organizovao razgovore stranaka koje imaju poslanike u Skupštini Vojvodine. Pozivu su se odazvali vladajući Savez vojvođanskih Mađara, kao i opozicione SNS, koalicije oko SPS, DSS, SRS.

Na sastanak, čija je tema bila funkcionisanje vlasti u Vojvodini i formiranje programske vlade, nisu došle vladajuće DS i LSV, kao i Nova demokratska stranka koja pregovara o ulasku u vladajuću koaliciju.

Parović: Najveća korist ukoliko je Pastor prelomio

Predsednik Treće Srbije, koja u Skupštini AP Vojvodine ima dva poslanika, Miroslav Parović izjavio je danas da će najveća korist od današnjih pregovora biti ukoliko je sam Ištvan Pastor prelomio i odlučio da konačno napusti koaliciju sa Demokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

Kako je Parović rekao Tanjugu, nedovoljno jasno pozicioniranje lidera SVM Ištvana Pastora u celoj priči vezanoj za promenu vlasti u Vojvodini umnogome pravi zabunu.

"Mi iz Treće Srbije pozdravljamo napore da se u AP Vojvodini formira prelazna tehnička vlada", rekao je Parović, dodajući da je za ostvarenje te namere neophodno da svi politički akteri budu izvedeni na čistac, jer je, kako je istakao "neodrživo sedenje na dve stolice". 

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da Treća Srbija nije pozvana na pregovore o budućnosti pokrajinske vlasti, Parović je rekao da su u toj stranci iznenađeni što nisu dobili poziv za razgovore i dodao da "domaćin pregovora određuje koga i po kojim kriterijumima poziva".

Parović je istakao da će se Treća Srbija sigurno odazvati pozivu za razgovore ukoliko im takav poziv bude upućen za neki od narednih sastanaka.

Pojedini mediji u najavi današnjeg sastanka preneli su da će u razgovorima učestvovati i Treća Srbija i da će je predstavljati Miroslav Parović, međutim to se ispostavilo kao netačno, a u toj stranci kažu da im poziv nije ni upućen.

Autor: 
Beta, Tanjug, RTV