You are here

Gostujući sinoć u emisiji In media Res na Yu eko televiziji, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor istakao je da se prethodnih nedelja izgubilo mnogo vremena na kalkulisanje oko prekomponovanja vlasti, gde je stvorena toliko jaka atmosfera, da kalkulacije nisu zaobilše ni SVM.

Zbog takve atmosfere zaboravljena je suština politike, a to je definisanje problema i traženje rešenja. Izjava da Savez vojvođanskih Mađara više neće glasati za odluke u koje ne veruju zarad koalicionog mira, upućuju na to da oni neće tražiti slobodno mesto za stolom gde se raspravlja o kalkulacijama, nego će krenuti u traženje rešenja problema, kao i traženja partnera u tome.

Da li će partner u rešavanju problema biti Demokratska stranka, ili pored nje Srpska napredna stranka, ili će biti sasvim drugačije, odnosno da li ćemo biti uspešni u tome, ili ne, to je sa aspekta suštine politike, po rečima Pastora, drugorazredna stvar.

On je istakao da praksa različitog zastupanja od koalicionih partnera iz DS-a, koja po određenim ljudima znači rušenje koalcije, nije legitimna tvrdnja, ali nas je dovela do situacije u kojoj smo sada. Ako situacija u gradu treba da se menja, o stvarima se mora drugačije razgovarati, rekao je Pastor.

Ono što će SVM unutar svoje partije uraditi po rečima Pastora jeste da će skoncentrisati sve svoje raspoložive snage, od onih koji politiziraju u Beograd i Novom Sadu, ali i onih u Nacionalnom savetu, zajedno sa onima koji politiziraju u Subotici kako bi zajedno definisali probleme, ali i moguća rešenja koja su realna, zajedno sa svojim partnerima. 

Na kraju razgovora Pastor je istako da će i ova godina biti godina sa malo odmora, jer ima previše problema, ali je uveren da će na kraju uspeti da naprave atmosferu koja će vući Suboticu napred.

 

Autor: 
RTV Yueco, Srđan Olman