You are here

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da se ta stranka u predstojećoj izbornoj kampanji sprema za saradnju sa SNS na svim nivoima. On je u emisiji "Pravi ugao" RTV rekao i da je 24. april mogući datum održavanja izbora na svim nivoima.

Na pitanje da li je SVM jedini pobednik predstojećih pokrajinskih izbora jer može da sarađuje sa svim političkim akterima nakon izbora, odnosno i sa SNS i sa DS, on je kazao da je u tom pogledu ključan izborni rezultat.

"Mi imamo generalni stav da na poltičkoj sceni ne možemo da sarađujemo samo sa strankama krajnje desnice. A u bliskoj budućnosti, potpuno je realno da se spremamo za saradanju sa SNS na svim nivoima", rekao je Pastor.

Upitan da li će biti dobro ako se vlast sa republičkog nivoa preslika po vertikali i na pokrajinu i na većinu lokalnih samouprava, on je kazao da će tu odluku doneti građani, uz opasku da će to preslikavanje vlasti "biti dobro ako je bilo dobro 2008. godine, odnosno da ako tad nije bilo dobro, neće ni sad". Dodao je da funkcionisanje i komunikacija između različitih nivoa vlasti ipak nije uslovljena stranačkim pitanjem, jer, kako je naveo, problema u komunikaciji između pokrajine i centralne vlasti bilo je i kad je vlast bila stranački ista po vertikali i sad kad to nije slučaj.

Poručio je i da lično nema problema sa primedbama političkih oponenata pokrajinskoj vlasti da za 16 godina u Vojvodini nisu uradili ništa za građane. "Mogu da nabrojim sve što sam radio u proteklih 16 godina i nemam ničeg da se stidim", istakao je.

Predsednik pokrajinskog parlamenta rekao je da se još nije ni sa kim konsultovao oko raspisivanja izbora u Vojvodini, te da očekuje da će do konsultacija doći u narednim danima, a najkasnije u prvoj nedelji marta. On je izrazio uverenje da će se postići dogovor o istovremenom održavanju izbora na sva tri nivoa. Naveo je da je 24. april mogući datum.

"Taj datum je i kad je reč o pokrajinskim izborima prihvatljiv i sa aspekta pravnih propisa. Najbolje je da svaki mandat traje četiri godine, nadam se da će i Srbija ići u tom pravcu. Mene raduje što smo mi u Pokrajini uspeli da mandat izvučemo do kraja, iako je u pojedinim trenucima delovalo da to neće biti moguće", kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, održavanje četverogodišnjeg mandata je institucionalno pitanje, pa tako nije slučajno i u Ustavu i zakonskim propisima definisano da mandat traje četiri godine.

"Trebalo bi da ulazimo u fazu u kojoj pravilo neće biti vanredni izbori, već redovni", ocenio je.

Na primedbe iz koalicije oko SNS da pokrajinska vlast nema legitimitet, on je ukazao da se ne može ispitivati legitimitet određenog nivoa vlasti na osnovu izbornih rezulatata na drugim nivoima vlasti, jer bismo u protivnom bili u permanentnim izbornim ciklusima.

On je ocenio da će u predstojećoj kampanji dominirati strateške državne teme, zbog istovremenih izbora na više nivoa, a što će, skrenuti pažnju sa vojvođanskih i lokalnih tema. Založio se da se ustali drugačija praksa u kojoj će pokrajinski i lokalni izbori biti odvojeni od republičkih, kako bi se i time životnim temama dalo na značaju.

Komentarišući sve učestalije poruke političkih aktera, pre svega onih suprotstavljenih aktuelnoj pokrajinskoj vlasti, da neće dozvoliti separatizam u Vojvodini, Pastor je ocenio da takve poruke ukazuju da je pitanje statusa Vojvodine otvoreno ne samo politički već i ustavno-pravo.

"I zato je to aktuelno i u pogledu predstojećih ustavnih promena. Ja Vojvodinu vidim unutar Srbije, ne kao republiku, već kao široku autonomiju sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću", rekao je on.

Povodom previranja u SVM-u i isključenju velikog broja stranačkih funkcionera koji su se priključili Mađarskom pokretu, Pastor je ocenio da to ne može značajnije ugroziti SVM, jer, kako je dodao, "to se dešava u svakoj stranci pa i u porodici".

A na pitanje u kojoj meri bi SVM, čiji članovi se priključuju Mađarskom pokretu, mogao proći kao SRS prilikom formiranja SNS-a 2008. godine – on je ocenio da su ti događaji neuporedivi.

"SVM nije SRS , niti je ovo 2008 godina, a niti danas u Mađarskom pokretu imate ljude kalibra onih koji su stvorili SNS, uz dužno poštovanje. U SVM-u je ostalo još puno sposobnih i odgovornih ljudi. Uz to, ove godine primili smo oko 300 ljudi, a prošle godine njih 825. Isključeno je 82, jer su prekoračene određene granice", rekao je on.

Odbacio je optužbe isključenih funkcionera SVM da ne dozvoljava pluralizam mišljenja u SVM, navodeći da su svi imali pravo da kažu šta misle, ali da nisu poštovali odluke koje su izglasane u stranci.

"Nije mi smetalo uključivanje u građanski pokret, već odluka koja je najavljena da će taj pokret izaći na izbore", dodao je Pastor.

Upitan u kojoj meri je strategija SVM da i na pokrajinskom i na republičkom nivou bude uz najjaču stranku, doprinela formiranju Mađarskog pokreta, odgovorio je da u SVM sigurno ima ljudi kojima smeta saradnja sa SNS, što nisu ni krili, ali da odluka o toj saradnji nije njegova, već stranačka.

"To su odluke koje su bile obznanjene u ulasku u izbornu kampanju 2014. godine", ukazao je, navodeći da je zadovoljan rezultatima te odluke, odnosno saradnje sa naprednjacima.

Govoreći o aktuelnim konsultacijama opozicionih stranaka, a koje je inicirala DS, lider SVM rekao je da njegova stranka poziv na te sastanke nije ni dobila, verovatno zbog odluke da na izbore izlazi samostalno.

Odgovarajući na pitanje da li bi SVM učestvovao na sastancima vezanim za omogućavanje fer izbornih uslova, on je kazao da je uvek zainteresovan za to da se izbori odvijaju u skladu sa demokratskim standardima, "i 2012. kad takođe nisu bili fer, i sada". "I ako dobijem poziv za razgovore oko izbornih pravila sigurno ću se odazvati", poručio je.

Lider SVM ocenio je da će kredit mađarske vlade za ekonomsko osnaživanje vojvođanskih Mađara, poljoprivrednika i preduzetnika, u iznosu od 160 miliona evra, biti veoma značajan i sa aspekta interesa mađarske zajednice u Vojvodini ali i za celu zemlju, jer će se taj novac trošiti ovde, te naplaćivati porez.

"Radili smo na tome skoro tri godine. Mislim da je ovo primer koji bi mogle da slede i druge države", smatra Pastor.

 

Autor: 
RTV