You are here

Strazbur/Novi Sad, 24. maj – Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina predstavlja važan institucionalni okvir za rešenje pitanja odnosa većine i manjine i njegova primena je preduslov očuvanja i unapređenja stabilnosti, izjavio je danas predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Govoreći pred članovima Intergrupe za tradicionalne manjine, nacionalne zajednice i jezike u EP, predsednik Pastor je istakao da su rad i funkcionisanje nacionalnih saveta pozitivan primer naše svakodnevice u odnosu na sve što se o toj svakodnevici govorilo u prethodne dve decenije.

„Pitanje odnosa većine i manjine i konflikata koji su iz tog odnosa nastajali, karakteristično je za podneblje Zapadnog Balkana. Naša rešenja možda nisu idealna, ali svakako predstavljaju značajan iskorak u odnosu na druga rešenja u regionu. Dovođenjem nacionalnih zajednica u poziciju da sami odlučuju o pitanjima koja su njima od posebnog značaja, država ništa ne gubi.

To nije izvor destabilizacije i nikakva opasnost, nego se sprovođenjem ovakvih rešenja smanjuje napetost u odnosima među nacionalnim zajednicama“, rekao je predsednik Pastor.

On je dodao i da AP Vojvodina kao teritorijalna autonomija predstavlja primenu principa subsidijarnosti i decentralizacije, a nacionalni saveti kao kulturna autonomija predstavljaju trženje institucionalnih okvira, te da ova dva nivoa ne isključuju jedan drugi, nego zajednički funkcionišu.

Rad Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine kao najbrojnije manjinske zajednice u Vojvodini, članovima Intergrupe predstavio je predsednik Uprave ovog saveta Žolt Varkonji.

O funkcionisanju slovačkog nacionalnog saveta govorila je predsednica ovog saveta i potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Ana Tomanova Makanova, dok je Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine predstavio sekretar Marčel Dragan.

Zamenica pokrajinskog ombudsmana Eva Vukašinović predstavila je Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, kao i probleme koji se pojavljuju u procesu implementacije ovog zakona.

Delegacija AP Vojvodine boravila je u Evropskom Parlamentu u Strazburu na poziv poslanika EP Čabe Tabajdija, koji je koopredsedavajući Intergrupe,kako bi predstavili primere dobre prakse institucionalnih i praktičnih rešenja pitanja odnosa nacionalnih zajednica i očuvanja njihovih prava i identiteta.