You are here

PASTOR: Republika duguje Vojvodini osam milijardi

Savez vojvođanskih Mađara podneo je amandman za predloženi rebalans. Njime tražimo da se ispuni ono što je već obezbeđeno važećim budžetom za ovu godinu, ali se ne realizuje, kaže za „Dnevnik“ funkcioner SVM i šef kluba manjina u Skupštini Srbije Balint Pastor.

- Kada je krajem prošle godine vođena rasprava o budžetu rekao sam da jeste tanko, ali je Vojvodini ipak obezbeđen minimum koji joj pripada po Ustavu, onih sedam posto i tri sedmine, ali da će od izvršenja zavisiti da li će sve biti u redu. Znamo da na žalost nije sve u redu, daleko od toga. Budžetom Republike Srbije predviđeno je devet milijardi dinara za kapitalne rashode na teritoriji Vojvodine, a prema najnovijim podacima, koje pratimo iz nedelje u nedelju, doznačena je do sada svega jedna milijarda. Mislim da je to nedopustivo, da je u desetom mesecu samo jedna devetina iznosa rezervisanog za tu namenuje doznačena pokrajinskim vlastima.

Preko koje stavke u rebelansu ste formulisali vaš zahtev?

Jednom jednostavnom rečenicom koja kaže da će se preostali iznos sredstava za finansiranje kapitalnih rashoda budžeta APV, uplatiti Pokrajini u tri jednake rate 1. i 15. novembra i 15. decembra ove godine.

Da li će vaš stav o rebalansu zavisiti od tog amandmana?

Svakako da hoće, jer mislim da je besmisleno donositi budžete, a da se nimalo ne poštuju.

Vlada može da vam sve obeća, kraj godine je ipak daleko...

Videćemo odmah 1. novembra da li će biti doznačena jedna trećina tog iznosa. Mislim da je stvarno skandalozno da je do početka oktobra uplaćena samo jedna devetina. Morao bih sada da ponavljam ono što govorimo mesecima da je Vojvodina na ivici bankrota, da građevinska operativa ne može da funkcioniše zbog toga što pokrajinski organi duguju više milijardi dinara građevinskim firmama, izvođačima radova. Pokrajina ne može da izmiruju svoje obaveze jer ne dobija sredstva iz republičkog budžeta koja su planirana.

Zar ne mislite da bi u slučaju da ne glasate za rebalans, to značilo definitivan razlaz sa vladajućom koalicijom?

Mi po ovom pitanju imamo principijelan stav. Stvarno ne bi bilo logično da se ovaj amandman odbije, jer bi to značilo da republička vlada i skupština nisu ni u decembru prošle godine ozbiljno mislile da treba poštovati Ustav i doznačavati one iznose koji su bili predviđeni budžetom.

Da li ste imali razgovore sa ostalim strankama vladajuće koalicije povodom ovog amandmana?

Još nismo imali razgovore, ali nadam se da će danas, najkasnije u ponedeljak videti naš amandman. Bilo bi logično da bude prihvaćen, jer ne tražimo ništa novo, već samo poštovanje onog budžeta koji je Skupština donela krajem prošle godine.

Ima li nekih novosti oko zakona o železnici, za koji niste želeli da glasate?

Nije bilo razgovora, a i nema ih.

Na snagu je stupio Zakon o restituciji, kako tumačite to što predsednik Boris Tadić nije podržao zahteve koje je SVM izneo u svom pismu?

Nije bilo ni razgovora sa njim, ni odgovor nismo dobili.Ne samo da je to pismo ostalo bez ođeka, nego mi se čini da predsednik Tadić nije puno razmišljao o tome da li da potpiše zakon, ili ne. Zakon je potpisan još u sredu, prošle nedelje, imao je još sedam dana vremena. Izgleda da za njega ovo rešenje nije bilo sporno. Mislim da bi bilo bolje da smo na tu temu razgovarali, da nam je pružena šansa da one naše argumente njemu direktno saopštimo. Ali on to nije omogućio.

Dnevnik

Autor: