You are here

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da očekuje da će u maju na dnevnom redu pokrajinskog parlamenta biti Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

"Zbog toga će biti sigurno političkih sukobljavanja i to će poslužiti kao poligon za stranačku borbu i bitku", rekao je Pastor, koji je kao gost održao predavanje studentima novinarstva i sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Pitanje autonomije rešiti u okviru postojećeg ustavno - pravnog okvira

cenio je da se rešenje za pitanje autonomije Vojvodine mora tražiti u okviru sadašnjeg ustavno-pravnog okvira, ma koliko on "rigidan" bio, sve do ustavne reforme, kada će biti momenat da Vojvodina jasno izrazi kako vidi sopstvenu autonomiju unutar Srbije.

"Možda će za godinu-dve, u reformi ustava, biti novi momenat. A do tada moramo prihvatiti ustavno-pravni okvir i unutar njega da tražimo najbolja rešenja. To jeste rigidan okvir, ali on je jedini mogući", kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, vojvođanske vlasti su u više navrata do sada propustile priliku da jasno kažu kako vide poziciju Vojvodine unutar Srbije, u novembru 2000. godine, posle pada Miloševića, kao i u jesen 2006, prilikom donošenja novog Ustava Srbije.

Pastor je najavio da će se u narednim nedeljama ili mesecima na dnevnom redu Skupštine Vojvodine naći Platforma o finansiranju pokrajine, kroz koju će se precizirati viđenje ekonomske autonomije Vojvodine koja je moguća u okvirima "ustavno-pravne realnosti".

Oko Vojvodine se mora razumeti

Predsednik Skupštine Vojvodine rekao je da je ideja vojvođanske autonomije stara duže od 300 godina, a isto toliko su stari i zahtevi iz Vojvodine za većom autonomijom, bilo prema Beču, Budimpešti i Beogradu, kao i optužbe za separatizam, koje su stizale iz tih velikih centara na račun zahteva iz Vojvodine.

"I to se onda može zloupotrebiti za dnevno-političke potrebe, kao što smo imali u poslednjim danima i nedeljama. Oko pitanja Vojvodine moramo se razumeti, to je interes ne samo nas u Vojvodini, već cele države. Ali, to se tako ne doživljava. Zato se oko toga mora pokušati postići dogovor", poručio je Pastor.

Prema njegovim rečima, oni koji danas čine parlamentarnu većinu u Beogradu nemaju bitno drugačiji stav od onih koji su tu bili pre njih.

"Mora da se prestane sa neprestanim prelivanjem ovde stvorenih vrednosti, koje traje već decenijama, i zbog čega je Vojvodina, od nekada bogatog, postala veoma siromašan region", kazao je Pastor i ocenio da se od sadašnjeg stepena autonomije Vojvodine praktično niže ne može ići, jer je u privredno-finansijskom smislu sadašnja autonomija "ravna nuli".

Prema njegovim rečima, Vojvodina je u poslednjih šest godina ostala bez više od 70 milijardi dinara namenjenih za kapitalna ulaganja, iako su joj ta sredstva prema slovu ustava pripadala. Ocenio je da Srbija sada ulazi u fazu da se u konstitutivnom smislu kao država zaokružuje, posle "silnih kataklizmi" u poslednjih 20 i više godina.

"To je možda jeretički reći, ali to je naša realnost. Potrebno nam je jedno relativno mirno vreme da bismo pronašli odgovore na million otvorenih pitanja, među kojima je i pitanje Vojvodine", rekao je Pastor.

Autor: 
RTV