You are here

Ištvan Pastor

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor odložio je sednicu pokrajinskog parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, a koju je predložila Vlada APV.

Pastor je juče na konferenciji za novinare saopštio da je odluku o odlaganju sednice, koja je, inače, bila zakazana za sutra, doneo u konsultacijama s predstavnicima stranaka vladajuće koalicije i s pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem. Najavio je i da će pre zakazivanja nove sednice, o deklaraciji raspravljati i skupštinski Odbor za ustavna pitanja, koji će biti sazvan u narednim danima.

– Takvu odluku doneo sam osećajući odgovornost i zbog aktuelnog trenutka i svih drugih aspekata, a u želji da se smire tenzije i da ustavnopravna pozicija Vojvodine ne bude predmet političkog prepucavanja – rekao je Pastor.

On je ocenio i da je to jedino racionalno rešenje, uz opasku da „nije mudar onaj ko glavom juri ka zidu da bi dokazao da ima adrenalina, već onaj ko zna da stane i da donese pravu odluku“. Predsednik Skupštine APV dodao je i da će svi, pa i predstavnici opozicije, imati priliku da razgovaraju o sadržaju deklaracije na sednici Odbora za ustavna pitanja, kojoj će, kako je najavio, prisustvovati i predsednik Vlade APV Bojan Pajtić.

Ta inicijativa Banovine izazvala je, međutim, oštar revolt opozicionih stranaka u pokrajinskom parlamentu koje su taj čin nazvale separatističkim.

Pokrajinski čelnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke Srbije juče su tim povodom u Skupštini Vojvodine održali zajedničku konferenciju za novinare, na kojoj su ponovo zatražili raspisivanje prevremenih izbora u Pokrajini, optužujući vlast APV da predlogom deklaracije pokušava da prikrije odgovornost za stanje u Vojvodini. Oni su poručili i da se zalažu za funkcionalnu autonomiju Vojvodine, a u skladu s važećim Ustavom.

Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović kritikovao je tajming podnošenja predloga dekalarcije, navodeći da je loše što se to dešava u trenutku kada državni vrh rešava pitanje Kosova i Metohije.

– Možda se ovom deklaracijom mogu objasniti priče o nečijim separatističkim namerama, a možda su neki ocenili da im je bolje da budu optuženi za separatizam nego da se raspravlja o njihovoj odgovornosti za situaciju u Vojvodini – istakao je Bajatović, dodajući da taj dokument najveću štetu nanosi upravo Vojvodini.

On je naveo da je pokrajinska vlast time pokazala da želi „tuču između Beograda i Vojvodine”, optužujući je i da je „uništila sve ono što je činilo funkcionalnu autonomiju, kao što su Fond za kapitalna ulaganja ili Razvojna banka Vojvodine”. Bajatović je ocenio i da je vojvođansko pitanje „izmišljeno”, kao i priče o njegovoj radikalizaciji i internacionalizaciji.

– Davno je prošlo vreme kada su oni koji radije gledaju u Beč i u Budimpeštu nego u Beograd mogli nametati takve teme – kazao je on.

Predsednik Pokrajinskog odbora DŠ-a Branislav Ristivojević ocenio je trenutak u kojem se izašlo s predlogom deklaracije neprimerenim, dok njen sadržaj smatra „zamenom teza” jer  se „oni koji ne poštuju odluke Ustavnog suda sad pozivaju na Ustav”.

On je naveo i da je indikativno da „sledbenici politike onih koji tvrde da je ustavni položaj Vojvodine ugrožen, sada gube izbore na svakom koraku„, navodeći da o tome svedoče rezultati nedavnih izbora u Srbobranu, Apatinu, Zrenjaninu i prekjučerašnji u Kovinu.

Podsetimo, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić najavio je u subotu da će pokrajinski parlament u sredu, 10. aprila, doneti deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, uz ocenu da „velika većina građana jasno vidi da se ta prava ne poštuju i povređuju”.

„To najdirektnije utiče na interese građana Vojvodine. Narušavaju se i ranije stečena prava, što je nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi. Deklaracija će ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rešenja, slabi pravnu državu i evropsku demokratsku praksu. Time se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcionisanje odgovorne države„, naveo je tad Pajtić u pisanoj izjavi za javnost.

Mirović: Nikolić pogodio pravu reč

Potpredsednik SNS-a Igor Mirović izjavio je da je predložena deklaracija „politički pamflet iza kojeg ne stoje građani Vojvodine” te poručio da „Vojvodina nije privatna svojina jedne političke partije”.

– A upravo je takav stav da Pokrajina pripada jednoj stranci doveo do toga da se deklaracija predlaže, i to u trenutku najtežem za zemlju. Taj tekst obiluje neistinama i predložen je s namerom da se odgovornost za stanje u Vojvodini prebaci na druge – kazao je on.

Dodao je da najveću odgovornost za stanje u Pokrajini snosi Pokrajinska vlada „koja je uništila sve čega se dohvatila”. Mirović je rekao i da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pogodio „pravu reč” kada je prekjuče Vladu Vojvodine nazvao „takozvanom”, jer se, kako je ocenio, ta vlada ne ponaša u skladu  Ustavom i zakonima.

Napor ka zadovoljavajućoj odluci

Ištvan Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, izjavio je da stav SNS-a o ponuđenim rešenjima za Kosovo doživljava  „kao značajan napor ka tome da na kraju svi budu zadovoljni odlukom”. Pred­sedništvo SNS-a predlo­žilo je juče Vladi Srbije da ne potpiše sporazum s Priš­tinom i da traži hitan nastavak dijaloga.

- Tu odluku treba do­ži­veti kao značajnu ambiciju ili kao značajan napor da na kraju čitave te priče svi bu­demo zadovoljni tom odlu­kom. Ja je tako doživljavam – rekao je Pastor juče novinarima, navodeći da je tu ocenu izneo kao stranački lider, a ne kao šef pokrajinskog parlamenta.

Novaković: Želimo harmonizaciju, a ne tenzije

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke  u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković izjavio je juče da je ideja predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine bila da se „harmonizuju” odnosi između republičkih i pokrajinskih vlasti, i pozdravio odluku da se rasprava o toj deklaraciji odloži.

Novaković je novinarima rekao da je taj dokument izazvao oprečne reakcije, ali je dodao da ohrabruje činjenica da „prevladava svest i kod vlasti i kod opozicije da bi bilo jako štetno dalje dramatizovati i dizati tenzije povodom ovoga”.

– Uostalom, sama logika i suština tog dokumenta jeste da se harmonizuju odnosi između republičke vlasti, pokrajinske vlasti i lokalnih samouprava na poslovima poštovanja Ustava, zakona i utvrđenih procedura – kazao je Novaković.

Po njegovim rečima, zbog toga je doneta odluka da se o svemu tome povede šira rasprava, prvo na sednici Odbora za ustavno-pravna pitanja Skupštine Vojvodine, a da se tek potom ta tema nađe na dnevnom redu Skupštine Vojvodine.

Autor: 
Dnevnik, . D. Savić