You are here

Pastor: Ili vlada oko demokrata, ili nam se loše piše

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ocenio je da je jedina realna opcija da novu vladu Srbije formiraju stranke koje trenutno vode razgovore u tom pravcu: DS, SPS i LDP. U intervjuu za „Dnevnik” Pastor je kazao da bi svaki drugačiji ishod postizbornih pregovora značio ulazak zemlje u dug period političke nestabilnosti.

- Trenutno ne vidim da je bilo koja druga opcija za foriranje vlade moguća, pa ni ona koju bi vodili naprednjaci. Verujem da će stranke koje sad vode razgovore o vladi uspeti da postignu dogovor u sledećih nekoliko dana. Ukoliko se to ne dogodi, onda nam se loše piše, jer bismo ušli u vrlo neizvestan period političke nestabilnosti, što bi ugrozilo šanse da se izborimo sa ogromnim problemima koje imamo i koje više ne možemo da guramo pod tepih - istakao je Pastor.

On je naveo i da je sa predsednikom DS-a Borisom Tadićem postigao dogovor o učešću SVM-a u parlamentranoj većini u republičkom parlamentu, te da njegova stranka nema ambiciju da uđe u novu Valdu Srbije.

- Dogovor koji smo postigli s Tadićem uključuje i određene pozicije i zadatke u funkcionsianju parlamenta, u odborima i komisijama, o čemu će se još razgovarati- kaže Pastor.

Da li dogovor s liderom DS-a uključuje i principe na kojima ste insistirali u kampanji, a oko unapređenja položaja manjinske zajednice koju predstavljate i regionalnih interesa AP Vojvodine?

- Postoji takva saglasnost koja je definisana taksativno kao sadržina redosleda poteza koji će se vući u narednom mandatu, parlamentarnoj većini, a koji će imati određenu poziciju i u programu nove vlade. To je bio i osnov za sve ostale dogovore koje smo postigli.

Da li ti dogovori uključuju i foromiranje vlasti u Subotiici, gde je bilo dosta nesporazuma i sukoba između SVM i DS, i šta je u tom pogledu konkretno dogovoreno?

- Naravno da je predmet dogovora bio širok. Dogovorili smo se i da ćemo nastaviti saradnju i na pokrajinskom nivou, gde će SVM učestvovati kao deo parlamentarne većine i izvršne vlasti. Oko toga smo razgovorali prekjuče i sa potpredsednikom DS-a Bojanom Pajtićem. Takođe, kad je reč o lokalnom nivou vlasti, saglasili smo se da taj odnos normalizuje tamo gde je bilo problema. Namera je de se SVM vrati u izvršnu vlast u Subotici i da se skoncentrišu sve političke snage i da zajednički radimo u interesu građana koliko je to moguće. Moramo biti sveni da se država suočava s ogromnim opasnostima i teškoćama i u ekonomskom i u socijalnom pogledu zbog niske privredne aktivnosti, skakanja kursa, potrebe nastavka aranžmana sa MMF-om, preispitivanja poreske politike, ograničavanja javne potrošnje, pitanja visine penzija i plata u javnom sektiru. Zato je jako važno da i na lokalnom nivou politički odnosi budu barem konsolidovani. Zato smo se dogovorili da je najbolji pristup da se u Subotici i Senti, gde su postojali međustranački konflikti otvor novi list tak što će nove zadatke dobiti novi ljudi.

O čemu ste razgovarali sa Bojanom Pajtićem, kako će izgledati nova vojvođanska koalicija i kakva će u njoj biti pozicija SVM-a?

- U Vojvodini će se najverovatnije formirati jedna velika parlamentarna većina koju će činit DS, kaolcija oko SPS, LSV i SVM, sa tri četvrtine poslanika u pokrajinskom parlamentu. O zadacima nove pokrajinske vlade Pajtić je već govorio ovih dana u javnosti, a, pored toga, mislim da postoji i tendencija da se broj sekretarijata u Vladi APV smanji, te da, uz potpredsedničko mesto, treba da se uključi i nadležnost nad nekim od resora. Za SVM je važno da ostanemo u Sekretarijatu za upravu, propise, nacionalne zajednice i obrazovanje i mislim da su realne šanse da taj resor i dalje vodimo. Takođe, naš intres je da imamo predstavnike i u svim ostalim sekretarijatima na nivou pomoćnika ili zamenika, i jako je važno da ta Vlada ne funkcioniše po principu stranačkih feuda već kao jedno integralno telo. Verujem da će i u tom pogledu biti postignuta saglasnost na nivou vojvođanske koalicije. A ostali detalji biće predmet još jednog kruga razgovora.

Da li će saradnja između SVM i LSV u narednom sazivu biti ipak otežana s obzirom na nesporazume i sukobe koje ste imali u kampanji, ali i nakon izbora? Da li ste o tome razgovarli sa predstavnicima Lige i kakvi su trenutni odnosi između dve stranke?

- Bilo je razgovora između naših stranaka, ali ja lično nisam u njima učestvovao. Mi smo na svim operativnim poslovima i u prethodnim godinama normalno sarađivali i ne verujem da će to biti porblematično u narednom periodu, bez obzira što imamo različita shvatanja i pristupe u odnosu na neke probleme.

O predsedniku Skupštine APV odlučivaće koalicija

Poslednjih nedelja nezvaničpno se spekluše da biste vi mogli biti naredni predsednik pokrajinskog parlamenta. Da li je u tom pogledu postignut dogovor sa koalicionim partnerima?

- Ja ću svakako biti poslanik u novom sazivu, a nikakav dogovor oko mesta predsednika Skupštine Vojvodine još nije postignut. Savez vojvođanskih Mađara nema dovoljno kapaciteta da bi sam predložio kandidata za tu funkciju bez obzira ko će to da bude. Oko tog pitanja potrebno je, dakle, da se postigne međustranački dogovor.

Dnevnik

Autor: