You are here

Lider Saveza vojvođanskih Mađara ponovio je svoj stav da je Srbija mnogo pripremljenija za pristup Evropskoj uniji, nego što to pokazuje tok procesa pridruživanja.

Sa zaprepašćenjem i negodovanjem pratim ono što se događa oko procesa proširenja, i nadamo se da će novi sastav Evropske komisije voditi jednu aktivnu politiku proširenja, doslednu, jasnu i ostvarivu politiku proširenja, izjavio je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a za u jutarnji program Panon RTV-a.

On je dodao, da su ta očekivanja suprotna onome što se dogodilo sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kojima je, kako je rekao, samo trebalo omogućiti početak jednog veoma dugog procesa. „To bi bila poruka, ne samo za ove dve države, već za čitav region, upravo kao što je i ovo poruka" rekao je Pastor. „Videli smo već decenijama kada iz nekog razloga žele da odlože donošenje konkretnih odluka, onda postave nove uslove ili samo jednostavno povuku ručnu kočnicu".

Pastor je rekao da ovo svakako utiče i na položaj Srbije, ali da Mađarska i dalje ostaje država koja zastupa priključenje Srbije EU. „Želim da kažem ono što sam do sada mnogo puta ponovio: da je danas Srbija mnogo pripremljenija za članstvo u Evropsku uniju, nego što to pokazuje proces priključenja".

Gostujući u jutarnjem programu Slobodnog mađarskog radija na Panon RTV-u, Pastor je izrazio zadovoljstvo što je Andor Deli, poslanik u Evropskom parlamentu, poreklom iz Vojvodine i član koalicije FIDES-HDNP postao izvestilac za Crnu Goru. „Deli potiče sa ovog prostora, poznaje jezik, istoriju, okolnosti, mentalitet i može da doprinese da događaji budu predstavljeni na odgovarajući način" kaže Pastor.

Na pitanje koliko je prihvatljiva ideja Emanuela Makrona o specijalnom partnerstvu za Balkan, Ištvan Pastor kaže: „O ovoj temi znam više nego što trenutno mogu da kažem. Ukoliko se ostvari suština ove zamisli onda bi to na mnogo načina moglo pozitivno da promeni naše životne okolnosti i uslove. To je jedan brži i predvidljiviji proces čije rezultate bi ovaj prostor odmah mogao da koristi i uživa. To nas ne isključuje iz procesa pridruživanja, ali bi lečilo patnje čekanja."

Ištvan Pastor osvrnuo se i na mogućnost nastavka pregovora sa Prištinom koje je najavio Hašim Tači. „Moje životno iskustvo mi govori da kada neko hoće da pregovara, onda on i pregovara. Tači izgleda neće, jer da želi on bi i krenuo u pregovore, a svima je jasno da za pregovore postoji uslov - uspostavljanja atmosfere dijaloga, što znači da treba da ukinu uvedene takse. Mislim da je odgovornost Evropske komisije i Evropske unije da primora Kosovo da učini taj potez."

Lider Saveza vojvođanskih Mađara takođe je govorio i o nedavno održanom pomenu nevinim mađarskim žrtvama stradalim 1944/45. godine u Čurugu, kao i o predstojećem podizanju spomenika, 2. novembra u Bačkom Gradištu. Najavio je i da postoji saglasnost Skupštine Vojvodine i Vlade Vojvodine da sličan spomenik bude podignut i u Novom Sadu.

Kod spomenika u Čurugu naglasio je potrebu da se ideja pomirenja utisne u javnu svest. „Ne govorim o tome da ljudi treba da zaborave, ali kada nakon 75 godina procenjujemo jedan period, onda treba uzeti u obzir sve elemente prošlog perioda, i o tome govoriti uravnoteženo. Ne zaboraviti i ne oprostiti počiniocima, ali ukazujući i na to da je naša generacija uspela da stvari postavi na teren moralnosti i istine" rekao je Pastor i dodao da je odata dostojanstvena počast uz crkvenu ceremoniju žrtvama, Mađarima izvan granica Mađarske koji su stradali, kao i da su uspeli da skinu žig kolektivne krivice koji im je utisnut. „Kada se sećamo događaja iz 1944. godine treba da se prisetimo i onoga što je učinjeno 2013. i 2014. godine, kada je ostvareno ono za šta smo se decenijama borili" rekao je Pastor.

Kod spomenika nevinim mađarskim žrtvama u Čurgu 2013. godine zajedno su se poklonili tadašnji predsednici država Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, a godinu dana kasnije iz zakona je izbrisana formulacija o kolektivnoj krivici mađarskog naroda za zločine u Drugom svetskom ratu.

 

 

Autor: 
Pannon RTV