You are here

Od 2019-te počinje novi četvorogodišnji ciklus pomoći mađarske vlade razvoju vojvođanske privrede. Uz poljoprivredu i kupovinu kuća, biće i ulaganja u turizam.

Viktor Orban neće odstupiti ni milimetar od zajedničkog napora koji je učinjen u poslednjih osam godina u interesu jačanja zajednice vojvođanskih Mađara, izjavio je Ištvan Pastor, u emisiji „Subjektiv" na Panon televiziji.

Predsednik SVM-a ove sedmice razgovarao je sa mađarskim predsednikom vlade o nastavku programa razvoja privrede.

Sa strane mađarske vlade i Viktora Orbana postoji spremnost za nastavak ove podrške, a njena veličina zavisiće od kapaciteta mađarske privrede, rekao je predsednik SVM-a i precizirao: „Od 2019-te kreće novi, četvorogodišnji konkursni ciklus, čija finansijska podrška je veoma značajna, u mnogim oblastima udvostručiće okvire u kojima smo se kretali u poslednje tri godine, i iz te tačke gledišta možemo da budemo optimisti".

Na susretu Orban-Pastor bilo je reči i o odluci Pokrajine da utvrdi datume koji su značajni za Vojvodinu. Ištvan Pastor, predsednik SVM-a kaže: „Ova odluka ne znači učvršćivanje naše gubitničke pozicije, nego to da na legitiman način možemo sada i u budućnosti da govorimo o ovom datumu.

To će osloboditi našu zajednicu. Iz nečega poput položaja gubitnika podiže nas u poziciju moralnog pobednika. Premijer je prihvatio ovu postavku koju sam mu izneo, odnosno i on tako vidi situaciju. Smatra da u ovom pitanju drugačija odluka nije mogla biti doneta".

Pastor se osvrnuo i na obnovu Narodnog pozorišta koja traje godinama. Dugo već traje proces javne nabavke za sadašnju fazu i izbor izvođača. „U ovom trenutku gradnja pozorišta nije pitanje finansija, jer veća suma stoji na raspolaganju, nego što napreduju radovi.

Realnim vidim da u narednih godinu i po do dve dana bude završena gradnja subotičkog pozorišta, odnosno do 2020-te može u potpunosti da se završi izgradnja pozorišta."

Predsednik SVM-a govorio je i o za novembar najavljenim izborima za nacionalne savete. Rekao je da se stranka pod svojim imenom sigurno neće pojaviti na izborima, ali će napraviti listu koju će činiti članovi SVM-a, civilna društva koja sarađuju sa strankom, intelektualci, sveštenici, pripadnici kulturnog i umetničkog života. 

 

Autor: 
Panon RTV