You are here

Ištvan Pastor

Dva razloga mogu da navedu Ištvana Pastora da raspiše vanredne parlamentarne izbore u Vojvodini: kriza u pokrajinskom parlamentu i ostavka Vlade

DVA razloga mogu da navedu Ištvana Pastora da raspiše vanredne parlamentarne izbore u Vojvodini: kriza u pokrajinskom parlamentu i ostavka Vlade.

- U ovom trenutku ne postoji nijedan razlog za nove izbore jer gotovo dvotrećinsku većinu DS, SVM i LSV, ne mogu da ugroze dopunski izbori za tri poslanika, koji će biti ovog meseca - kaže za ”Novosti” predsednik Skupštine AP Vojvodine.

* Pominjali ste moralne razloge za eventualnu ostavku pokrajinske vlade...

- Mesecima se već govori o navodnim malverzacijama u Razvojnoj banci Vojvodine i Fondu za kapitalna ulaganja. Mislim da već jednom to mora da se raščisti. Država treba da kaže da li se nešto nezakonito dogodilo u RBV dok je još bila Metals banka ili tek pošto ju je preuzela pokrajina.

* Ukoliko se malverzacije dokažu, da li ćete preporučiti pokrajinskoj vladi da podnese ostavku?

- Takav scenario mogu teoretski da zamislim. Da li će se on ostvariti, u ovom trenutku ne znam. Ali, ako bi se optužbe o malverzacijama pokazale tačnim, to bi sigurno uzdrmalo političku situaciju u Vojvodini.

* Plaši li vas da će Republika naći neku ”pukotinu” u Statutu da bi uticala na raspisivanje izbora u pokrajini?

- Ne može. To je ovlašćenje koje je zaokružio Statut, a Statut je izglasala Narodna skupština.

Autor: 
J. SIMIĆ, Večernje Novosti