You are here

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije biće, prema očekivanju poslanika SVM Balinta Pastora, najverovatnije nastavljena u drugoj polovini predstojeće sedmice.

– Dnevni red je određen Ustavom, jer konstitutivna sednica traje sve dok se ne izaberu članovi radnih tela parlamenta. A oni se ne mogu izabrati dok postoji nepoznanica ko čini vladajuću većinu a ko je u opoziciji. Naime, po prirodi stvari bi vladajuće stranke trebalo da imaju većinu u svim radnim telima Narodne skupštine – pojašnjava Pastor.

Može li se upristojiti rad republičkog parlamenta, koji je i u novom sazivu počeo više sa uvredama nego argumentima?
– Parlament je uvek slika društva, njegov odraz u ogledalu. Priznajem da mi nimalo ne prija kada se o Narodnoj skupštini govori kao o rijalitiju, mada moram da priznam da sve strane ne pristupaju pođednako ozbiljno radu u poslaničkim klupama. Srbije. tek smo na početku mandata i ja se ipak nadam da će kolege uvideti da kontraproduktivno i ne donosi podršku nego, naprotiv, udaljava građane. I stoga očekujem da će se u narednim mesecima rad parlamenta biti konsolidovan.  

Najavljeno je da će poslanici imati radno leto. Da li je već poznat spisak zakonskih predloga koji će se naći pred njima?
– Agenda parlamenta pre svega zavisi od ekspozea predsednika Vlade i programa njegovog kabineta. Ipak, očekujem da u ovim letnjim mesecima pre svega usvojimo zakone iz sfere ekonomije i socijalnih pitanja za koje će biti procenjeno da su u ovom trenutku najbitniji.

Kakve su šanse da u ovom sazivu konačno bude usvoje Zakon o finanansiranju APV?
– I u prethoda četiri mandata mi smo uvek na početku rada novog parlamenta izražavali nadanja da će baš taj saziv doneti ovaj vrlo važan zakon. U svakom slučaju, mislim da su šanse sada ipak mnogo veće najpre zato što će vladajuća većina biti ista na republičkom i pokrajinskom nivou. Drugi razlog leži u tome da se, ni zbog našeg evropskog puta ni zbog ostvarenja i poštovanja principa vladavine prava, s tim više ne može odugovlačiti. Jer, rok za donošenje tog propisa je i po slovu Ustava istekao još pre osam godine.

Hoće li ovaj saziv parlamenta biti aktivnije uključen u proces evropskih integracija.
– Moraće da bude više uključen, mada su i u prethodnom sazivu resorni odbori parlamenta raspravljali o našim pregovaračkim pozicijama, kao i o svim dokumentima koji su od značaja za otvaranje pojedinih poglavlja. No, upravo zbog našeg evropskog puta, rad parlamenta će se sasvim sigurno dosta razlikovati u odnosu na vreme od pre pet, šest ili deset godina. Videli smo, uostalom, naznake za to i u prethodnom mandatu.

Predstoji li u tom smislu i konkretnija saradnja sa Evropskim parlamentom?
– Sasvim sigurno, tim pre što su sada i veće mogućnosti za tu saradnju. Podsetiću, naime, da je bivši potpredsednik Pokrajinske vlade Andor Deli ušao u Evropski partlamentP na listi mađarskog Fidesa, s tim da on tamo nije evroposlanik samo Fidesa i Mađarske nego na neki način i član EP koji zastupa i interese vojvođanskih Mađara, AP Vojvodine i Republike Srbije. To će nesumnjivo omogućiti da Evropski parlament neuporedivo izvornije bude u toku sa dešavanjima u Srbiji i obrnuto. Nije takođe nevažno, naprotiv, što je SVM članica Evropske narodne partije, trenutno najznačajnije porodice stranaka u EP čiji će deo od jeseni postati i SNS. Jer taj forum takođe puno doprinosi da budu češće i prisnije veze između, s jedne strane, organa EU i Evropskog parlamenta, i sa druge strane, organa države Srbije, a pre svega poslanika i parlamenta.

Miroslav Stajić

Autor: 
Dnevnik