You are here

Na Senćanskom groblju kod spomenika „Ptica slomljenih krila“ danas je održana ekumenska liturgija i komemorativni skup posvećen žrtvama iz 1944. i 1945. godine.

Pre 73 godine stradalo je 978 nevinih ljudi, svih generacija i nacija iz Subotice i 19 okolnih naselja. Njihova imena uklesana su na zajedničku spomen ploču, a po rečima predsednika Skupštine grada Tivadara Bunforda uskoro će biti potrebne nove, dodatne ploče.

- Otkriveno je novih 158 imena nevinih žrtava i potrebno je da proširimo zid i postavimo još šest tabli. To je obaveza svih nas da sačuvamo uspomenu na nevino stradale. Više od 20 komemorativnih skupova se održalo i posle nekoliko decenija ćutanja izlazimo na spomen obeležja nevinim žrtvama, a to moramo preneti i na buduća pokolenja a najvažnije je da se nikada više ovako nešto ne dogodi – istakao je Bunford.

Komemoracija žrtvama na memorijalnom kompleksu na Senćanskom groblju održava se od 1990. godine.

Vence su položili gradonačelnik Bogdan Laban i Tivadar Bunford, predsednik Skupštine grada, Ištvan Pastor predsednik Pokrajinske skupštine, predstavnici Generalnog kunzulata Mađarske, Generalnog konzulata Hrvatske, Nacionalnog saveta Mađara, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Nemačkog nacionalnog saveta, Bunjevačkog nacionalnog saveta, Jevrejske opštine, političkih partija SVM-a, DSHV-a, Mađarskog pokreta...

 

Autor: 
Subotica com