You are here

Intervju: Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara

SVM nije uložio nijedan amandman na predlog zakona o budžetu za 2019. godinu

Predsednika Saveza vojvođanskih  Mađara Ištvan Pastor kaže da može nekome da se sviđa ili ne kako radi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali da je činjenica da srpska privreda beleži pozitivne trendove o kojima govore ne samo Vlada Srbija već i MMF i međunarodni činioci.

U razgovoru za „Politiku“ navodi da u delu opozicije preovladavaju negativni komentari o Vučiću, a jednostavno ne žele da prihvate realnost.

Kako biste ocenili odnos SVM-a i SNS-a?

Taj odnos nije od juče i gradio se proteklih skoro deset godina i to relativno sporo i permanentno pažljivo s obe strane.  Danas je partnerski i zasniva se na uzajamnom poštovanju, a u osnovi tog odnosa je jedan principijelni dogovor koji je u vezi sa političkim namerama da se od Srbije napravi zemlja u kojoj se normalno može živeti. U tom cilju se povlače svi potezi koji su racionalni, bez obzira na to koliko su u datom momentu bili bolni i nepopularni. U osnovi tog odnosa je i obostrana spremnost za preuzimanje tereta odgovornosti i to može da učini odnos dve stranke dugoročnijim i principijelnijim.

Zašto SVM prvi put u istoriji parlamentarizma nije uložio nijedan amandman na predlog zakona o budžetu?

To je posledica odnosa dve partije o kome sam govorio. Ovom prilikom nije bilo potrebno da se uloži amandman na predlog zakona o budžetu, jer su se u njemu našli svi oni elementi o kojima smo u prethodnom periodu razgovarali i koje smo usaglasili da su zajednički prioriteti, bez obzira na to što ih je SVM kandidovala.

O kojim projektima je konkretno reč?

O više projekata koji su pre svega u vezi sa Suboticom. Ispoštovan je dogovor za obilaznicu oko Subotice i to nije politički interes, već životna potreba bez obzira na to što smo ga mi istakli i kako takav se našao u budžetu. Takođe, u budžetu za 2019. godinu našlo se sredstava i za završetak zgrade Narodnog pozorišta i pripremu za rekonstrukciju subotičke bolnice. Kada se svi oni projekti nalaze u planu budžeta, onda nismo imali potrebe da predlažemo bilo kakav amandman.

Pre nekoliko dana je konstituisano Nacionalno veće Mađara koje će i ubuduće voditi SVM. Kakav će biti ubuduće njegov rad?

Očekujem da Mađarski nacionalni savet (MNS) ima kontinuitet u odnosu na prethodni period. Takva je bila naša izborna lista i naš izborni program i kadrovska rešenja koja se zaokružuju u fazi konstituisanja nacionalnog saveta. Želimo da MNS bude partner u svim onim tokovima koji su u vezi sa realizacijom manjinskog nacionalnog programa iz pregovaračkog poglavlja 23. Hoćemo da MNS bude deo ukupnog sistema vlasti unutar Republike Srbije. Nama nije MNS sredstvo ili poligon sukobljavanja sa većinskom politikom ili državom nego nam je to sredstvo za očuvanje nacionalnog identiteta i za gradnju odnosa.

Kakav je položaj Mađara u Srbiji?

U devedesetim godinama prošlog veka smo bili u dvostrukoj opoziciji, a to se ogledalo u tome što smo kao pripadnici manjinske zajednice od strane srpskog društva bili doživljeni u nekim momentima i kao građani drugog reda, a istovremeno smo bili opozicija. A danas to jednostavno nije tako, jer je mađarska zajednica u Srbiji prihvaćena s dužnim poštovanjem i ne vidim nikakve ekscese koji su bili karakteristični za ovu sredinu pre dvadesetak godina. To ne znači da nema pojedinačnih slučajeva kafanskih tuča ili nekakvih sukoba od petka  na subotu ili subote na nedelju. Toga je uvek bilo, ima i danas i biće ubuduće, jer je to deo života, ali nije svakodnevna pojava. Mislim da je to jedna velika vrednost koju treba poštovati zbog toga što smo zajedničkim političkim i društvenim narodom došli do te situacije. Ne može manjinskim zajednicama biti interes stvaranje konfliktne situacije.

Ocenite odnose Srbije i Mađarske?

Ti odnosi su veoma dobri i takvi nisu bili nikada. Mi smo nažalost dva naroda koja su u proteklih 150-200 godina uvek bili na  suprotstavljenim stranama i imamo opterećenu zajedničku prošlost i bez obzira na to što je politika usredsređena na sadašnjost i budućnost – odnosi iz prošlosti u izvesnoj meri opredeljuju i današnjicu i budućnost. U odnosima između Srba i Mađara je zajedničkim naporom došla do „prekoračivanja preko sopstvene senke“.

Kako su obe strane, ipak, uspele da pređu preko sopstvene senke?

Nije bilo lako to suočavanje sa sopstvenim greškama iz prošlosti. Mislim da smo prošli veoma trnovit put suočavanja sa zajedničkom prošlošću. Neke od stranica te zajedničke prošlosti smo zatvorili, i to najbolnije stranice, i dobro je da se interesi podudaraju po nizu pitanja, što stvara šansu za gradnju dugoročnih i uravnoteženih odnosa. Ima zlonamernika koji sve relativizuju i kažu da to nije ništa posebno, ali greše jer to nije stvar za potcenjivanje ili relativizaciju. Da je tako, onda bi Mađarska i Srbija imali iste odnose i sa drugim susednim državama, a to jednostavno nije tako. Treba konstatovati da ni Srbija nema nijednog komšiju sa kojim ima tako dobre odnose kao što ima s Mađarskom i obrnuto.

Autor: 
Politika, Dejan Spalović